Centerledaren Annie Lööf. Foto: TT

Annie Lööf om förtroenderaset: ”M, KD och SD-väljare bakom siffrorna”

Uppdaterad
Publicerad

I september var Centerpartiets ledare Annie Lööf den partiledare som hade högst förtroende hos väljarna. Nu har är siffran betydligt lägre. I SVT:s Agenda berättar hon om sin syn på raset.
– Jag står för att jag inte gav SD ett historiskt och unikt inflytande, säger hon.

Förtroendet från väljarna låg i september på 41 procent. Efter den utdragna regeringsbildningen har den siffran nu sjunkit till 26 procent, enligt DN/Ipsos februarimätning.  I söndagens Agenda pressades hon med frågor om förtroenderaset.

– Det är ett ganska naturligt fall.  Det som ligger bakom siffrorna är att väljare från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tappat förtroende för mig samtidigt som det har bibehållits på det andra hållet. Jag är van, jag har under mina åtta år som partiledare legat på mellan 12 och 45, säger Lööf.

Är siffrorna priset du får betala för att Alliansen spräckts och du släppt fram Stefan Löfven som statsminister?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det vi kan se är att förtroenderaset kom under hösten, innan vi satte ner foten. Det kom både när vi sa nej till Ulf Kristersson och Stefan Löfven.

Men förtroendet för dig har rasat. Det har halverats.

– Ja.

Lööf: ”Viktigt med ansvarstagande”

Men känns inte det tråkigt?

– Det är klart att det är roligare med högre förtroendesiffror. Samtidigt ska man komma ihåg att det är tufft att ta ansvar många gånger.

Det finns ett pris för det?

– Ja, många talar om att det är viktigt med handlingskraftiga och ansvarstagande ledare, men det har också ett pris. Då polariserar man och då blir det väldigt tydligt vad man står för. Jag står för att jag inte gav SD ett historiskt och unikt inflytande. Samtidigt står jag för att vi lyckades förhandla fram liberal borgerlig politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer