”Hatet får aldrig vinna över vårt öppna, fria Sverige” – C-ledaren Annie Lööf håller tal i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annie Lööf vill se mer samarbete: Måste bli fler som klarar av att få saker gjorda

Uppdaterad
Publicerad

I sitt tal i Almedalen beskrev Annie Lööf (C) ett Sverige där oron och rädslan sprider sig i landet. Den behöver ersättas med en ”ny trygghet”, sa Lööf.
– En ny trygghet där liberala frihetsreformer, bättre företagsvillkor och en utvecklad grundtrygghet ger alla goda förutsättningar att utvecklas, som sluter klyftan mellan stad och land.

Ett av uttrycken för rädslan i samhället, menade Lööf, är att samhällstonen har blivit råare. Hon sa att integration ska få debatteras men att det inte får leda till att invandrare behandlas respektlöst.

Annie Lööf refererade till sommarens uppmärksammade och kritiserade gästkolumn i GP, där skribenten beskriver att hon får ett ”Jimmie moment” när hon inte kan köpa köttbullar i en närbutik.

– Inget rättfärdigar att man från höga hästar klankar ner på utländska, flitiga butiksinnehavare och produkterna i deras närköp för att man inte klarar av att hantera sin egen ängslighet inför olikheter.

Hon sa att fler behöver markera mot ”det oanständiga” i samhället.

– Ska vi bygga ett anständigt, tryggt Sverige för alla behöver vi närma oss, inte fjärma oss, från varandra, sa Lööf.

Det var också den del av talet som fick mest jubel och längst applåder.

Lovade att driva på i klimatarbetet

En annan oro som Lööf talade om handlar om klimatet. Hon pratade om förra sommarens extrema värme och torka och om djur som dör med mängder av plast i sig.

Hon lovade att Centerpartiet ska vara drivande båda i svensk politik och inom EU så att det sätts höga klimatmål och arbeta för minskade utsläpp och mer förnybar energi.

– Vill man skapa en bättre framtid för sig själv och andra, ja då får man först kavla upp ärmarna och själv visa vägen.

Berömde andra partier

Lööf efterlyste mer lösningar och samarbete i den politiska mitten. Hon berömde sedan andra partiers engagemang på olika områden, där hon ser möjligheter till samarbete. Undantagen, som alltså inte nämndes, är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som hon brukar benämna som ”ytterkantspartier”.

– I vissa frågor, där utmaningarna är direkt avgörande för vårt samhälles framtid, måste vi bli fler som klarar av att få saker gjorda, sa Annie Lööf.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger att Annie Lööf och Centerpartiet försöker profilera sig som en ”tredje kraft” för väljare som definierar sig varken som vänster eller höger. En position som Centerpartiet har strävat efter även under tidigare partiledare.

– Det handlar om väljare som tycker att striden står mellan en bred liberalism, där även socialdemokrater kan ingå, och nationalism och högerpopulism. Väljarna som tycker den striden är den viktigaste vill Centerpartiet locka, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet