Krönika om ett ”Jimmie moment” hyllas och hånas

Uppdaterad
Publicerad

I en hett omdebatterad gästkolumn i GP beskriver läkaren och skribenten Kajsa Dovstad sina känslor inför att Sverige, enligt henne, har förändrats på grund av invandringen. Texten har både hyllats och hånats.

Har du haft ett Jimmie moment?”. Den frågan ställde Kajsa Dovstad i en omtalad gästkrönika i Göteborgs-Posten. Krönikan handlar bland annat om att en hungrig Kajsa Dovstad inte lyckas köpa köttbullar en kväll i Gävle.

”Till slut hittar jag en butik med skyltar på arabiska utanför. Inuti är köttet märkt “halal” på både arabiska och svenska. I frysdisken finns hela smådjur och på hyllorna står enorma förpackningar med linser. Så, längst in, hittar jag till sist något att handla: ett paket snabbmakaroner”, skriver Kajsa Dovstad och fortsätter:

”De inlagda grönsakerna på hyllan intill får duga som tillbehör. Mannen i kassan bemöter mig vänligt, och en smula förvånat. Jag betalar kontant. Ute i kylan igen letar jag mig fram till rätt landstingslägenhet. Med mycket vilja får jag upp locket till grönsakerna. De visade sig vara fermenterade, och, tyvärr, helt oätliga. Makaronerna blir min enda kvällsmat”.

Har fått sin egen hashtag

Episoden i matbutiken leder till att Kajsa Dovstad får vad hon själv beskriver som ett ”Jimmie moment”.

”Jag är i Sverige, ett Sverige som inte känns svenskt. Och jag gillar det inte”, skriver hon.

Krönikan har både hyllats och hånats och till och med fått sin egen hashtag: #jimmiemoment.

Under tisdagens Morgonstudion i SVT debatterade Aftonbladets ledarskribent Susanna Kierkegaard och tidskriften Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt saken.

Ta del av debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.