C vill förändra reglerna för försörjningsstödet

Uppdaterad
Publicerad

För att förbättra integrationen vill Centerledaren Annie Lööf att försörjningsstödet, alltså det som förut hette socialbidrag, ska betalas ut lika mellan makarna. I dag betalas det ofta ut till mannen i hushållet. Centern föreslår även att både kvinnor och män ska lära sig svenska och aktivt söka jobb för att få ta del av försörjningsstödet.

Järvaveckan pågår i Stockholm och i dag är det Centerpartiets dag.

Centerledaren Annie Lööf presenterar två ytterligare förslag i Järva som ska öka jämställdheten och jämlikheten i integrationen, utöver det redan presenterade förslaget om integrationsförskolor.

Bland annat vill partiet att försörjningsstödet (som tidigare hette socialbidrag) ska delas lika mellan makar.

– I dag ser vi i vissa kommuner att 70 procent av försörjningsstödet betalas ut till mannen i hushållet. Ekonomi är makt och pengar ger frihet, därför tycker vi att försörjningsstödet likt barnbidraget bör delas lika, säger partiledaren Annie Lööf till SVT Nyheter.

”Offensiv integrationspolitik”

Annie Lööf kallar förslagen för ”offensiv integrationspolitik” eftersom hon menar att det ofta är utrikes födda kvinnor som behöver aktiveras, alltså lära sig svenska och aktivt söka jobb.

– Vi tycker att det är viktigt att båda vuxna ska känna att det finns ett krav på aktivering, både genom att lära sig svenska, arbetsträna, praktisera eller jobba för att kunna komma i arbete och få en egen lön.

Kan hushållet bli av med försörjningsstödet om man inte följer de nya riktlinjerna?

– Vi vill ställa krav på aktivering för att få försörjningsstöd.

Om man inte aktiv så kan alltså försörjningsstödet dras in?

– Ja, i slutändan innebär det det.

Centern vill även underlätta integration för både barn och föräldrar genom att stötta kommuner som vill lägga svenskundervisning och språkförskola under samma tak. Partiet föreslår en pott på 40 miljoner kronor per år i tre år.

Tal om integration

Klockan 19 höll Annie Lööf tal på Järvaveckan. Talet har fokus på jämställd och jämlik integration.

– När utanförskapet växer hos människor som är utrikes födda, då delas Sverige. Därför är integrationen en av vår tids stora ödesfrågor. Lyckas vi inte med den kommer Sverige fortsätta glida isär, säger Annie Lööf från scenen på Järvaveckan, och fortsätter:

– Ska vi lyckas bryta utanförskap och segregation måste fler människor ha ett jobb att gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet