Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet skriver Dagens Nyheter. Foto: Ali Lorestani / TT

Annika Hirvonen kandiderar som nytt MP-språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet skriver Dagens Nyheter.

– Jag vill göra allt jag kan för att vi ska vara en stark röst för de som har det svårt, säger hon till tidningen.

Annika Hirvonen vill ta över posten som kvinnligt språkrör för Miljöpartiet när Isabella Lövin lämnar posten i januari nästa år, skriver Dagens Nyheter.

I dagsläget är hon Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och partiets talesperson i migrations- och utbildningsfrågor.

Hirvonen vill att partiet ska fokusera tydligare på välfärdsfrågor. Hennes hållning har tidigare varit att båda språkrören ska sitta i regering, men nu är hon beredd att ompröva det beslutet.

Le Moine och Lindhagen har visat intresse

– Men om partiet vill kan jag ompröva den hållningen. Det är kort tid till valet och det finns ett stort behov av att bygga vår rörelse, säger hon till DN.

Sedan tidigare har riksdagsledamoten Rebecka Le Moine uppgett att hon vill kandidera som nytt språkrör. Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen har tidigare sagt att hon ”starkt överväger” att kandidera.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke, statssekreterare Maria Ferm och kulturminister Amanda Lind har tackat nej till att kandidera som språkrör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.