Annika Strandhäll har själv gått ut på Twitter och varnat för de falska inläggen som sprids i hennes namn. ”Var gärna uppmärksamma” skriver hon. Foto: Stina Stjernkvist/TT/Skärmdump Twitter @strandhall

Annika Strandhäll om hatet på nätet: Som kvinna drabbas man hårdare

Publicerad

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) råkade i veckan ut för en attack. En bild på en kontroversiell tweet som såg ut att vara skriven från hennes konto. Men bilden är manipulerad. Även utrikesminister Margot Wallström har drabbats.

– Som kvinna drabbas man ofta hårdare av hot och hat i det offentliga än män, både jag och Wallström är ju kända profiler i svensk samhällsdebatt, säger hon till SVT Nyheter.

Under torsdagsmorgonen gick Annika Strandhäll själv ut på sitt Twitterkonto och manade sina följare till vaksamhet då många falska tweets med hennes namn fått spridning.

Metodiken är enkel. Spridningen sker genom en bild av en tweet som förefaller komma från Annika Strandhälls verifierade twitterkonto. Men bilden är manipulerad. Upprörande men inte förvånande, menar ministern.

– Tyvärr har vi sett allt mer av den här typen desinformation på nätet. Det kan vara allt från fejkade inlägg till fejkade profiler eller rena lögner som sprids om olika företrädare, säger Annika Strandhäll till SVT.

Tilliten drabbas

Den hårdnande tonen, i både samhället och på nätet, tror hon riskerar få allvarliga konsekvenser. Politiska diskussioner på nätet riskerar att minska, menar hon. Speciellt om det är organiserade påverkanskampanjer som medvetet vill polarisera.

– Talar man generellt så kan det ju vara farligt, i synnerhet om det används på ett organiserat och genomtänkt sätt av en person eller organisation som aktivt vill vilseleda. I slutändan och i värsta fall är det ju så klart ett hot mot tilliten till våra politiker som riskerar att drabbas, säger hon.

”Vi har alla ett ansvar”

Hon tror inte heller det är en slump att det är just hon och utrikesminister Margot Wallström som drabbats.

– I Sverige har vi en situation där vi alltjämt lever i ett samhälle som inte är jämställt. Där kvinnor måste kämpa för sin rätt att ta plats. Som kvinna drabbas man ofta hårdare av hot och hat i det offentliga än män, både jag och Wallström är ju kända profiler i svensk samhällsdebatt.

Annika Strandhäll medger att det emellanåt kan vara tröttsamt med alla påhopp via Twitter, men vill samtidigt lyfta de positiva sidorna med att befinna sig på plattformen: Stödet hon fått via #backstrandhäll och möjligheten att prata med sina väljare och att vara en tillgänglig politiker.

Finns det något man kan göra politiskt för att se till att få ett bättre debattklimat?

– Det är bra att diskussionen om desinformation lyfts allt mer. Vi har alla ett ansvar för att upprätthålla ett gott diskussionklimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.