Se Annika Strandhäll ge sin bild av migrationspolitiken. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Min sanning/SVT

Strandhäll om migrationspolitiken: ”Kan inte sopa problem under mattan”

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta socialministern Annika Strandhäll (S) medger att migrationspolitiken kan förbättras i Sverige. I SVT:s Min sanning beskriver hon hur politikerna kan bli bättre på att se den problematik som många väljare upplever. 

– Vi kan inte sopa problem under mattan som politiker, säger hon.

Enligt flera opinionsmätningar har Socialdemokraterna, precis som många andra riksdagspartier, förlorat väljare till Sverigedemokraterna. Valforskare tror att en anledning kan vara att migrationsfrågan inte lyfts upp tillräckligt av övriga partier.  

– Vi måste se att “de här problemen har vi”. Det människor söker är att vi ska ha svar på de här politiska utmaningarna. Och att säga att det inte finns ett integrationsproblem eller att människor inte upplever frustration över de ökande klyftorna gör ingen en tjänst. 

Tycker du att det finns tendenser att skyla över det inom socialdemokratin?  

– Ja absolut, säger Annika Strandhäll. 

Hon tror att synen på integration förändrades för många efter flyktingkrisen 2015 då ett stort antal människor kom till Sverige.

– Jag tror ärligt talat att man kan säga att integrationsproblematik och segregation som ökat under lång tid blev lite satt på steroider. 

Se hela intervjun med Annika Strandhäll i Min sanning som sänds söndagen den 6 december klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.