Folkhälsomyndigheten prioriterar riskgrupper och vårdpersonal i nya vaccinationsplanen för säsongsinfluensan. Foto: TT

Annorlunda influensasäsong i pandemitider – ”Några saker som är nytt för i år”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en annorlunda influensasäsong i år. Med två virus som cirkulerar i befolkningen samtidigt spår Folkhälsomyndigheten att fler kommer vilja vaccinera sig. Därför har man sett till att beställa fler vaccindoser än vanligt och ändrat rekommendationerna för hur det ska gå till. 

– Det är några saker som är nytt för i år, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Den främsta skillnaden mot föregående år är att vaccineringen av säsongsinfluensan delas upp i två tillfällen. I november rekommenderas de som tillhör en riskgrupp samt vårdpersonal att vaccinera sig. Från den första december är det fritt fram för resten av befolkningen att göra detsamma.

– Hur man organiserar detta varierar mellan kommuner och regioner men det kommer antagligen krävas att man bokar tid. Det kan också vara så att man erbjuds att vaccinera sig i samband med ett annat vårdbesök eller att hemtjänsten får i uppdrag att vaccinera dem som tillhör medicinska riskgrupper i hemmet, säger Mia Brytting.

Kan smittas av båda virusen under en säsong

För att slippa insjukna i både influensan och covid-19 under samma säsong är det extra viktigt att riskgrupperna vaccinerar sig i år, säger Mia Brytting – framför allt för att skydda sig själva, men även för att inte belasta vården mer än nödvändigt.

– Om du är sjuk i säsongsinfluensan är det lägre risk att smittas av covid-19 samtidigt, och du utvecklar ingen immunitet mot coronaviruset efter en influensainfektion. Det är alltså möjligt att drabbas av båda sjukdomarna under samma säsong, säger hon, säger hon.

Finns det en risk att man drabbas hårdare av covid-19 om man nyligen haft säsongsinfluensan? 

– Nej, det gör man inte, men däremot kan återhämtningstiden bli längre.

Coronaråden kan påverka

Förra influensasäsongen var mild med ovanligt få smittade, mycket på grund av de rådande coronarestriktionerna. I vanliga fall brukar det innebära att nästkommande säsong blir värre eftersom immuniteten i befolkningen är lägre. Men det är inte säkert att det blir så i år.

– Om vi håller i och håller ut med rekommendationerna kan vi också se till att få ner spridningen av säsongsinfluensan, säger Mia Brytting och fortsätter:

– Men man ska komma ihåg att influensa smittar på längre avstånd än covid-19. Den förs vidare av små luftdroppar som kan sväva i luften en längre tid, så avståndet på en till två meter skyddar inte på samma sätt.

Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa:

  • personer över 65 års ålder
  • gravida efter graviditetsvecka 16 (läs mer på sidan om influensavaccination av gravida)
  • vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd: – kronisk hjärtsjukdom – kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma – andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder). – kronisk lever- eller njursvikt – diabetes mellitus – tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
  • Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
  • All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.