Janssons frestelse är hotad – ansjovisbrist till jul

Uppdaterad
Publicerad

Dåligt fiske i England har lett till brist på ansjovis runt om i landet. Ett skräckscenario för den som inte kan fira jul utan Janssons frestelse. Hör historikern förklara varför just den rätten är så viktig för många svenska julfirare.

Matproducenten Abba är beroende av engelsk skarpsill och har nu tappat en hel del produktion.

– De stackars båtarna som var ute i augusti, september, de fick ingenting, berättar råvaruinköparen Bengt Lorentsson.

Trots att skarpsill köpts från annat håll hinner den inte komma ut till butikerna, förklarar han.

– Råvaran ska ligga minst sex till åtta veckor och mogna i tunnan. Det handlar om matsäkerhet.

Smaker vi haft länge

Enligt måltidshistorikern Richard Tellström är det inte konstigt att ”Jansson” är är en viktig rätt på julbordet för många.

– Det här är ju smaker vi haft länge i Sverige, de går tillbaka till tidigt 1700-tal. Även gratänger kan vi också följa långt tillbaka i tiden.

Ansjovisproduktion

Ansjovis görs av skarpsill.

I dag finns få svenska båtar kvar av den storlek som fångar skarpsill till svenska fabriker. Det finns nu färre, men större, båtar som huvudsakligen säljer sin fångst till Danmark för att producera fiskmjöl.

Skarpsillen till ansjovis importeras istället från Norge och England.

Källa: Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.