Anslagen till klimatanpassning Foto: SVT

Mindre pengar till klimatanpassning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen påstår att den satsar mer på klimatanpassning i budgeten när det i själva verket är tvärtom. Anslagen sjunker trots att regeringen själv säger att behoven ökar.

Ett förändrat klimat ställer nya krav på vägar, avlopp, hus och annat i samhället. På en konferens om klimatanpassning på Grand Hotel i Stockholm på tisdagen framhöll miljöminister Lena EK (C)  hur regeringen satsar på just klimatanpassning. Åhörare var ett par hundra personer från myndigheter och företag involverade i åtgärder för ett förändrat klimat.

– Totalt tillför vi då några strategiska miljoner för att det här ska fungera för er del, sade Ek.

Miljödepartementet använde orden ”ökat utrymme för klimatanpassning” i pressmeddelandet när budgeten las fram förra veckan. Men siffrorna visar nåt annat än vad regeringen påstår.

Anslagen sänks från 117 miljoner i år till 102 nästa år för att sdaen ligga kvar på den lägre nivån. Om fyra år sjunker det beräknade anslaget drastiskt till 12 miljoner.

På vilket sätt är det att satsa?

– Ja, men alltså, i stället gör vi så att vi lyfter ut uppdrag till olika myndigheter, säger miljöminister Lena Ek (C).

– SMHI har ett samordnande ansvar, allt börjar med kunskap. Länsstyrelserna kommer att få i uppdrag att göra klimatanpassningsplaner för varje län, vi har myndigheter som tittar på jordskredsrisker och på dricksvatten. Så i stället försöker vi att sätta våra expertmyndigheter i arbete och se till att kommunerna börjar planera för det här.

Men behövs det inte nya pengar om man ger nya uppdrag?

Det behövs inte alltid pengar för att göra smarta saker.

Miljöpartiet kommer i sitt budgetförslag nästa vecka att föreslå tre gånger så mycket pengar till klimatanpassning, en miljard på tre år. Språkröret Åsa Romson är kritisk till att regeringen talar om ökat utrymme och satsningar samtidigt som anslagen minskas.

– Jag tycker att det är ett trixande med verkligheten. Är det så att man vill satsa ska man göra det i pengar och inte bara stå och orda om det på konferenser.

– Jag kan inte se att de gör någon satsning, och det är ganska anmärkningsvärt. Mer och mer visar att Sverige kommer att vara ganska utsatt.

Det är inte bara pengarna till klimatanpassning som minskar. Miljödepartementets totala anslag minskade från 5 miljarder i år till 4,9 miljarder för 2013.

Samtidigt växer statens budget, det sk reformutrymmet, ur vilket regeringen fördelar nya medel, uppgick i år till hela 24 miljarder. De pengarna hamnade i andra departement.

Är det inte ett misslyckande att inte få mer pengar till klimatanpassning?

– Jag tror att vi har fått större inflytande, säger miljöminister Lena EK (C).

På vilket sätt?

– Därför att det börjar nu gå upp för många myndigheter att uppdragen läggs nu ut i klimatfärdplan 2050 det här året och nästa. Varje myndighet har ett ansvar att klara klimatfrågan. Det är inget som händer bara i Rosenbad. Det händer i varenda kommun, i varenda bostadsområde och för vartenda företag. Och det är det arbetssättet vi måste ha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.