Skyddsmask 90 utvecklades av Försvarsmakten. Nu har över 30 räddningstjänster, ambulansverksamheter och andra begärt undantag för att kunna använda den mot Coronaviruset. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Ansökningar rasar in om stoppade Skyddsmask 90

Uppdaterad
Publicerad

En lång rad räddningstjänster, regioner och företag har de senaste dagarna skickat in ansökningar om dispens för att kunna använda den stoppade Skyddsmask 90 mot Coronaviruset. Ansökningarna kommer från räddningstjänster, regioner, företag – och en privatperson.

I slutet av förra veckan kom de första dispenserna för räddningstjänster som vill kunna använda den annars förbjudna Skyddsmask 90 mot Coronaviruset (se faktaruta), och de senaste dagarna har ett stort antal nya dispensansökningar kommit in till Arbetsmiljöverket.

I förra veckan hade totalt tio ansökningar kommit in. Nu har antalet mer än tredubblats.

De nya ansökningarna kommer från dessa aktörer:

  • Regionerna Västernorrland, Sörmland, Kalmar län, Västra Götaland och Skåne.
  • Kommunerna Umeå, Piteå, Tranås, Ljungby, Staffanstorp, Svedala, Tranås, Landskrona och Eskilstuna.
  • Räddningstjänsten Vimmerby, Räddningstjänsten Väst, Jämtlands räddningstjänstförbund, Brandkåren Attunda, Kommunalförbundet Västra Sörmlands räddningstjänst, Brandkåren Norra Dalarna, Södertörns brandförsvarsförbund samt Räddningstjänsten Syd.
  • Länsstyrelsen i Kalmar län.
  • De privata vårdbolagen Samariten ambulans AB och Premedic AB.

Även en privatperson har skickat in en ansökan. Den gäller dock inte honom själv, utan han vill att Arbetsmiljöverket ska utfärda den generella dispens som MSB tidigare föreslagit.

Arbetsmiljöverket har tidigare avvisat tanken på en generell dispens, men däremot meddelat att dispensansökningarna behandlas med förtur och att man kommer att ge dispenser åt räddningstjänster och ambulansverksamhet. Ett antal sådana har också redan fått sina dispensbeslut (se lista nedan).

De vill kunna använda Skyddsmask 90

Skyddsmask 90 utvecklades av försvaret men distribuerades på 90-talet också till polis, räddningstjänst och ambulansverksamhet över hela landet. 2018 förbjöds dock all användning utanför försvaret och polisen av Arbetsmiljöverket, eftersom masken saknar så kallad CE-märkning.

MSB bedömer att Skyddsmask 90 är minst lika bra som de godkända alternativen och är verksam mot Coronaviruset, men eftersom tillverkningen upphört kan Skyddsmask 90 inte få den nödvändiga CE-märkningen i efterhand.

Arbetsmiljöverket har dock meddelat att man kommer att ge dispenser till ambulansverksamheter och räddningstjänster till följd av Coronakrisen, och att alla ansökningar kommer att behandlas med förtur.

Så här ser listan ut just nu:

Räddningstjänsten i Vimmerby – har fått beslut

Samariten Ambulans AB – har fått beslut

Räddningstjänsten Syd – har fått beslut

Tranås kommun – har fått beslut

Region Sörmland – har fått beslut

Region Västernorrland – har fått beslut

Umeå kommun – har fått beslut

Piteå kommun – har fått beslut

Kommunalförbundet Västra Sörmlands Räddningstjänst

Länsstyrelsen i Kalmar län

Premedic AB

Ljungby kommun

Brandkåren Attunda

Region Skåne

Jämtlands räddningstjänstförbund

Räddningstjänsten väst

Staffanstorps kommun

Svedala kommun

Eskilstuna kommun

Västra Götalandsregionen

Region Kalmar län

Södertörns brandförsvarsförbund

Region Jämtland Härjedalen

Brandkåren Norra Dalarna

Landskrona kommun

En privatperson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.