Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tar emot utredning om hur Pensionsmyndighetens fondtorg ska göras om. Arkivbild. Foto: TT

Förslag: PPM ska bantas med hjälp av ny myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Premiepensionssystemet ska bli tryggare genom ökad statlig kontroll, föreslår en utredning. En konsekvens blir ett kraftigt minskat utbud på premiepensionens fondtorg – från dagens runt 500 till någonstans mellan 150 och 200 fonder.

Efter flera skandaler med bolag som misstänks ha berikat sig på pensionsspararnas bekostnad måste premiepensionssystemet bli bättre och tryggare, enligt den blocköverskridande pensionsgruppen.

Förslaget är att inrätta en ny statlig upphandlande myndighet som ska välja ut de fonder som ska få finnas på premiepensionssystemets fondtorg, och kunna välja bort de fonder som kan antas ge dålig avkastning för pensionsspararna.

– Antalet fonder kommer därmed att minska, säger utredaren Mikael Westberg i samband med att han överlämnar utredningen om hur det nya fondtorget ska se ut.

Den nya myndigheten inrättas genom att den Sjunde AP-fonden, som i dag förvaltar förvalsalternativet, får ytterligare uppgifter.

Ska bli tydligare

Pensionsmyndighetens fondtorg för premiepensionen bör också bli tydligare för spararna, föreslår Mikael Westberg bland annat.

I pensionsgruppen, där samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ingår, är man överens om att det här är vägen framåt för att säkerställa kvaliteten och tryggheten i premiepensionssystemet.

– Partierna är redan överens om att det här är lösningen på de stora problem och missförhållanden vi har haft inom premiepensionen. Det här är en färdplan för hur det här ska genomföras, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Den nya verksamheten är tänkt att påbörjas i januari 2021. Upphandlingen av det nya fondtorget beräknas ta cirka två år.

Fakta: Förslag om nytt mål för premiepensionssystemet

Utredningen tar avstamp i överenskommelsen i den blocköverskridande pensionsgruppen från 2017. Utredningen föreslår att målet för premiepensionssystemet ska vara:

1. Att under spartiden ge en avkastning som är tydligt högre än förändringen av inkomstindex men utan garantier för avkastningen.

2. Att under utbetalningstiden leverera en premiepension med låg volatilitet, men beaktande av den återstående spartiden.

3. Ge rätt till valfrihet så att individer kan påverka risknivån och placeringsinriktningen i sin premiepension.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.