Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antalet intensivvårdade ökar: ”Klart trendbrott” Foto: Jessica Gow/TT

Antalet intensivvårdade ökar: ”Klart trendbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som får intensivvård för covid-19 ökar i Sverige.

– Det är ett klart trendbrott vi ser, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors på dagens presskonferens om virusets utveckling.

Samtidigt skärps de lokala restriktionerna för ytterligare tre regioner.

Sedan i fredags har 35 nya dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterats in, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Sammanlagt har 162 240 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Kurvorna över antalet smittade har under de senaste veckorna pekat uppåt. Mest ökar fallen av covid-19 i åldrarna 20-59 år, bland de äldre åldersgrupperna syns inte samma snabba ökning.

Dödsfallen väntas öka

Även antalet personer som behöver intensivvård ökar. Totalt får 130 personer med covid-19 intensivvård och omkring 1000 personer vård på sjukhus.

– Det är ett klart trendbrott vi ser, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors på dagens presskonferens om virusets utveckling.

Även dödsfallen väntas öka under de kommande veckorna.

– Liksom andra kurvor går den här uppåt, inte så brant ännu. Men det kommer att fyllas på med individer tyvärr, säger Sara Byfors.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall säger att tolv regioner förnärvarande befinner sig i normalläge och nio i stabsläge eller förstärkningsläge.

– Alla regioner ser pessimistiskt på framtiden och rapporterar om förväntade försämringar av läget på kort och lång sikt, säger Johanna Sandwall.

Lokala råd i tre nya regioner

Som en följd av den ökade smittspridningen införs nu lokala råd i ytterligare tre regioner: Kalmar, Västerbotten och Norrbotten.

I likhet med andra lokala råd går dessa ut på att undvika kontakt med andra än dem man bor med samt att undvika inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum och muséer.

Förutom detta vill Norrbotten och Västerbotten även införa ett råd om att avstå onödiga resor inom och utanför de två regionerna.

Här kan du se hela presskonferensen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet