Sara Melin och Åsa Magnusson Eklöf har fått diagnosen covid-19 av läkare i efterhand, baserat på sina symtom, då de inte fick testas när pandemin bröt ut. Foto: Susanna Ahnlund SVT

Åsa och Sara har varit sjuka i covid-19 i nära ett halvår – jämför symtom med andra drabbade på nätet

Uppdaterad
Publicerad

De har haft feber i månader och behöver vila stora delar av dagen för att inte bli sjuka igen. Alla vardagssysslor har Sara Melin och Åsa Magnusson Eklöf fått lämpa över på sina familjer som även de börjar bli trötta. De tillhör gruppen som drabbats av långdragna besvär efter att ha insjuknat i sjukdomen covid-19.

Kunskapen är liten men gruppen som lider av långdragna symtom efter covid-19 sjukdom försöker självutbilda varandra genom att jämföra symtom i grupper på sociala medier.

De skiljer sig från varandra men några symtom är vanligare.

– Bland våra medlemmar ser vi alltifrån extrem fysisk och psykisk trötthet, till problem med andning muskler och puls. Vi behöver forskning och covid-mottagningar så att de här symtomen kan utredas av olika specialister i samverkan för det görs inte i dag, säger Åsa Kristoferson Hedlund som är ordförande i Svenska covidföreningen.

Precis som många andra som blev sjuka i våras fick varken Sara Melin och Åsa Magnusson Eklöf komma tillsjukhus och testa sig för covid-19. De har fått sina diagnoser i efterhand baserat på sina symtom.

Se mer i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet
Mer Västmanland
Mer Nyheter