Antalet obehöriga elever ökar

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik visar att att allt fler niondeklassare avslutar grundskolan utan att ha behörighet för gymnasiet.

Av eleverna som gick ut nian i juni år var 13,1 procent obehöriga till gymnasieskolan jämfört med 12,5 procent i juni förra året, uppger Skolverket i ett pressmeddelande.

För att bli behörig till gymnasieskolan krävs godkänt i minst åtta ämnen. Tre av dessa ämnen måste vara matematik, engelska, svenska eller svenska som andraspråk.

Stora problem med resultaten

Andelen gymnasiebehöriga elever har stadigt sjunkit de senaste 17 åren enligt Skolverkets statistik. Våren 1998 saknade 8,6 procent av alla niondeklassare behörighet att läsa ett nationellt program.

– Det här är siffror som visar att vi fortfarande har stora problem med resultaten i svensk skola. Det är en stor grupp som inte lyckas bli behöriga till gymnasieskolan i år. Det är dåligt för Sverige och dåligt för eleverna, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

TT: Vad behöver man göra?

– En sak som skolorna behöver göra är att fånga upp de elever som riskerar att inte bli behöriga i ett tidigt stadium. I till exempel Finland så sätts stöd in tidigt till elever som har problem, medan i Sverige sätts stöd in ganska sent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer