• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Forskare i Nederländerna har hittat en antikropp som kan komma att fungera som en behandling mot coronaviruset. Foto: CDC/TT

Antikropp mot coronaviruset hittad

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Nederländerna har hittat en antikropp som skulle kunna användas som behandling för covid-19.
Nu försöker forskarna hitta ett läkemedelsföretag att samarbeta med.

Forskarnas resultat har lagts ut på hemsidan BioRxiv, i väntan på att deras studie ska granskas och publiceras i tidskriften Nature.

Forskarna bakom studien har under lång tid arbetat med att hitta antikroppar som skulle kunna användas mot andra coronavirus, som sars och mers.

När det nya coronaviruset bröt ut testade de om antikropparna även fungerade mot Sars-coV-2, som orsakar covid-19. Då hittades en antikropp som forskarna tror kan användas som behandling mot det nya viruset, skriver Erasmus magazine.

”En lovande nyhet”

– Det här en lovande nyhet i en verklighet där allting inte är så ljust just nu, säger Mattias Forsell, docent i immunologi vid Umeå universitet.

Det finns god evidens för att antikroppsbaserad behandling fungerar som mot virussjukdomar, även om man ännu inte vet hur det skulle fungera som behandling mot det nya coronaviruset, säger Mattias Forsell.

Det kommer dock att behövas mer än bara en antikropp för att få till en effektiv behandling. Eftersom viruset kan muteras behövs en ”antikroppscocktail”.

– Risken när man har en antikropp till ett ställe på viruset är att antikroppen tappar sin effektivitet om det stället på viruset muterar. Har man istället antikroppar till tre olika ställen på viruset blir behandlingen mindre känslig för det, säger Mattias Forsell.

”Handlar om vilken hastighet”

Att antikroppar mot coronaviruset hittas är dock inte förvånande.

– Detta är sådant man kan göra i dag. I den här rådande epidemin handlar det snarare om vilken hastighet antikropparna kan komma ut till klinik, säger Mattias Forsell.

Antikroppen som forskarna i Nederländerna hittat har ännu inte testats på människor. De letar också efter läkemedelsföretag att samarbeta med.

– Vi försöker nu få med oss ett läkemedelsbolag som kan producera antikroppen i större skala, säger Frank Grosveld, en av forskarna som tagit fram antikroppen, till Erasmus magazine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer