Antioxidanter kan förvärra cancer

Publicerad

Kosttillskott med antioxidanter är inte alltid så nyttiga som man tidigare trott.

Kroppens antioxidanter brukar beskrivas som ett rostskydd eller det egna självförsvaret som bekämpar skadliga syreradikaler som förstör i kroppen och gör oss friskare.

Antioxidanter säljs som kosttillskott och marknadsförs ofta som ett sätt att hjälpa kroppen att motverka cancer. Men nu visar en ny studie från Sahlgrenska Akademin i Göteborg att antioxidanter kan förvärra cancersjukdom.

– Vi blev själva överaskade av forskningen. Man har ju tänkt sig att kostillskott med antioxidanter ska skydda mot cancer men när man testat antioxidanter på människor har det varit svårt att få stöd för den teorin, säger Martin Bergö professor vid Sahlgrenska Cancer Center i Göteborg.

– Vad vi nu har sett är att antioxidanter kan påskynda och förvärra cancersjukdom i möss med lungcancer.

Rökare i riskzonen

I studierna gavs möss med lungcancer tillskott av antioxidanter i kosten. Dosen var lika stor som när människor tar en multivitamintablett.

Det visade sig att mössen fick tre gånger fler och större tumörer och dog dubbelt så snabbt av cancersjukdomen jämfört med möss i kontrollgruppen. Forskarna bekräftade också musstudiens resultat i försök på lungcancerceller från människor.

– För cancerpatienter som redan har cancertumörer, men som inte vet om det, kan det finnas risk att cancerutvecklingen påskyndas om de äter antioxidanter, säger Martin Bergö.

– Till exempel rökare, som är i riskzonen, bör därför överväga om de ska äta antioxidanter som kosttillskott.

Kan växa snabbare

Det som gör att tillskottet istället för att motverka tumörer påskyndar och förvärrar cancerförloppet är att antioxidanterna avaktiverar ett protein som verkar hämmande på tumörer. Det gör att tumörer kan växa snabbare och mer aggresivt.

Forskarna tror att studien kommer leda till en översyn av behandlingen bland KOL-patienter, en av riskgrupperna, eftersom de använder slemlösande preparat, som innehåller antioxidanterna  E-vitamin och acetylcystein.

– Det finns gott om vetenskapliga belägg nu för att det inte lönar sig att äta antioxidanter som kosttillskott om man har cancertumörer, och även att det skulle kunna vara skadligt.

– Men det är samtidigt viktigt att poängtera att den här studien inte säger något om huruvida antioxidanter kan påverka en framtida risk för cancerutveckling där behövs mer forskning, enligt Martin Bergö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.