Imamen Salman al-Ouda fotograferas med publik på Amiralen i Malmö. Foto: Ylva Esping

Antisemitisk imam hälsades som hjälte i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Han kallar Förintelsen för ”en myt av enorma proportioner”. På lördagen medverkade salafisten och imamen Salman al-Ouda på en insamlingsgala i Malmö – ett besök som får riksdagsledamot Tobias Billström (M) att reagera.

Salman al-Oudas tal handlade om hur man ska bete sig som människa. Han sa att man inte ska bry sig om huruvida människor är kristna eller muslimer, utan betrakta alla som människor, rapporterade SVT Nyheter Skåne reportrar på plats.

En stor åskadarskara mötte honom, och imamen stannade upp och tog selfies tillsammans med många av dem.

– Han verkar ha stjärnstatus. Han lyfter upp barn i famnen och ler, rapporterade SVT:s reporter Ylva Esping.

M reagerar på besöket

– Det reser frågor om graden av radikalisering hos olika muslimska grupper i Malmö och Skåne. Det är viktigt att fråga demokratiministern vilka åtgärder hon ska vidta, säger riksdagsledamoten Tobias Billström (M) till TT.

Billström skriver en interpellation till Alice Bah Kuhnke (MP) med anledning av imamens besök.

Bjöds in till gala

Salman al-Ouda från Saudiarabien bjöds in för att medverka på en gala till förmån för syriska barn som ägde rum på lördagseftermiddagen. Bakom inbjudan står Kamal al Rifai, ordförande i Syriska föreningen och aktiv i Miljöpartiet i Burlöv. al Rifai har tagit en paus från sina politiska uppdrag sedan inbjudan blev känd, rapporterar TT.

”Kan inte vara demokrat”

al-Ouda har utöver galan även hunnit hålla bön i en av stadens källarmoskéer – och en studentförening vid Malmö högskola utannonserade ett framträdande tidigare i veckan. Den världsberömde imamen beskrivs av islamologen Philip Halldén som en tidig inspirationskälla för al-Qaidagrundaren Usama bin Ladin, uppger TT.

– I den saudiarabiska kontexten där han är verksam är han en relativt moderat röst. Men han kan ju inte vara demokrat med svenska mått mätt, säger Halldén till TT.

Avfärdar påståenden om bin Ladin

Salman al-Ouda menar å andra sidan att han konsekvent har tagit avstånd från bin Ladin.

– När det kommer till det här påståendet om mig som inspirationskälla till Bin Ladin, det är inte så att jag har varit tyst utan tydlig från början. Jag har fördömt dessa handlingar, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Tar avstånd från terrorresor

I intervjun svarar al-Ouda också på hur han ser på att svenskar reser till Syrien för att strida för bland annat IS.

– Jag är emot att människor som inte medborgare i ett land ska ansluta sig eller åka över till det landet. Det har varit min ståndpunkt från början. Redan när kriget i Afghanistan inträffade. Syrien är för den syriska befolkningen. De har bäst koll på läget i Syrien. Det här gäller inte bara IS utan alla olika krigsgrupperingar som finns på fältet i Syrien. Jag är emot att man ansluter sig till dem, säger han.

Kritisk mot IS

IS representerar heller inte muslimer. Det finns det ingen som gör, menar al-Ouda.

–  Nej, IS representerar inte muslimer. För övrigt representerar ingen muslimer, varken jag eller andra lärda. Ingen för muslimernas talan. Varje muslim är sin egen representant, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Grov antisemitism

Även om den 60-årige al-Ouda i dag tagit avstånd från våldsam jihadism står han för extremt patriarkala och konservativa värderingar enligt västerländska mått. Enligt Sydsvenskan har han slagit fast att homosexuella aldrig kan accepteras av islam. Han har bland annat också gjort antisemitiska uttalanden – som att judar bakar bröd på människoblod, skriver Sydsvenskan i sin artikelserie.

Kallar homosexualitet för synd

I Malmö sa al-Ouda att homosexualitet är en synd och att homosexuella inte bör ”skryta om det”. Men han säger däremot också att ”homosexuella handlingar” inte utesluter en person från islam.

– Man exkluderas inte från islam bara för att man begår en synd. Det är väldigt viktigt. Bara för att en person utför homosexuella handlingar är det inget som utesluter en person från islam. Personen är fortfarande muslim. Människans natur är att kunna avla och föröka sig.

– Jag tror inte att den islamiska kulturen accepterar tanken att homosexualitet är helt ok. Det existerar inte inom ramen för den islamiska värdegrunden. Däremot anser jag att om en person är homosexuell eller utför homosexuella handlingar så ska man inte skryta om det. Profeten Mohammed säger i ett uttalande att alla blir förlåtna förutom de som skryter om sina synder, fortsätter imamen.

Billström kritiserar tystnad

Amiralen i Folkets park, där lördagens gala arrangerades, har förgäves försökt avboka sedan imamens medverkan kom till deras kännedom. Men annars har det varit häpnadsväckande tyst om salafistens besök – från Malmöpolitiker, regeringen och Malmö högskola, påpekar Billström för TT.

– Besöket verkar inte utlösa den typen av reaktioner hos beslutsfattare som jag tycker det borde göra, säger han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer