Kamal al Rifai (Mp) har bjudit in Salman al-Ouda att tala på Amiralen i Folkets Park på lördag. Foto: SVT/Arkiv

MP-politiker bjöd in Osama bin Ladins mentor till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Världsberömde salafisten och imamen Salman al-Ouda ska på lördag tala i Malmö, skriver Sydsvenskan. Imamen är inbjuden av Kamal al Rifai, ordförande i Syriska föreningen och styrelseledamot för Miljöpartiet i Burlöv.

– Han är en berömd person. Jag vill att galan ska lyckas och att vi får extra pengar till de syriska barnen, säger Kamal al Rifai till SVT Nyheter Skåne.

Kamal al Rifai är styrelseledamot för Miljöpartiet i Burlöv. Han säger sig dock inte ha varit på partiets möten de senaste månaderna.

– Jag är inte engagerad längre. Jag lägger min tid på arkitektfirma och på att anordna galan. Jag har lämnat det mesta, men bara inte officiellt, säger Kamal al Rifai.

”Kanske aldrig kommer överens”

Han menar att Salman al-Oudas ideologi inte stämmer överens med partiet.

– Absolut inte. Jag är inte heller överens med hans ideologi. Jag är en moderat muslim. Jag bjuder in honom för att få folk till galan. Jag kanske aldrig kommer överens med honom. Vi har lite olika idéer, men jag respekterar honom, säger Kamal al Rifai.

Funderar du på att engagera dig på nytt i Miljöpartiet eller tänker du lämna dina uppdrag?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte haft tid. Jag fokuserar på galan, men efter den vet man aldrig vad som händer, säger Kamal al Rifai.

Räknar med 1500 gäster

Det var Sydsvenskan som var först med att berätta att Salman al-Ouda är inbjuden till Malmö. På lördag ska imamen tala på en insamlingsgala för syriska barn på Amiralen.

– Jag hoppas att ungefär 1500 personer ska komma till galan, säger Kamal al Rifai.

Salman al-Ouda har rankats som en av världens mest inflytelserika muslimer och har miljontals följare via sociala medier, världen över.

Mentor åt bin Ladin

Imamen har dock ett kontroversiellt förflutet, berättar Sydsvenskan. Han är salafist och förespråkar bland annat en konservativ tolkning av islam, en fredlig övergång till Sharia-lagstiftning.

Imamen ska ha gjort antisemitiska uttalanden och har kallat Förintelsen för en ”en myt av enorma proportioner”. Tidigare har Salman al-Ouda varit en inspirationskälla för Osama bin Ladin.

– De tillhörde en grupp som kritiserade den saudiska regimen för att den inte levde upp till sina höga ideal. Men så småningom tvingades mentorn ta avstånd från sin lärjunge, säger Philip Halldén, islamolog vid Lunds universitet, till Sydsvenskan.

Väntar på visum

Kamal al Rifai betonar att Salman al-Ouda i dag har tagit avstånd från våldsbejakande islamism och terrororganisationer som Daesh och Al-Qaida.

– Du kan kolla upp videoklipp på nätet. Han tog avstånd redan 1993. Jag tror ni får leta efter någon annan som har kopplingar. Inte den här imamen, säger Kamal al Rifai.

Vad ska han prata om under galan?

– Han ska prata om Syriens kris. Galans syfte är att uppmärksamma de syriska barnen som lever i flyktingläger i Jordanien och andra drabbade områden. Men det är inte säkert att han kommer. Han har ansökt om visum men inte fått det än, säger Kamal al Rifai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.