Foto: TT

Äntligen – oäkta spindeltråd som funkar

Uppdaterad
Publicerad

En forskardröm har gått i uppfyllelse: Nu finns en fungerande metod för att tillverka konstgjord spindeltråd, bland annat tack vare forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet.

Spindeltråd är lätt men starkare än stål, tolereras väl i kroppen och är biologiskt nedbrytbart.

Nu har forskarna kunnat designa ett konstgjort spindeltrådsprotein som kan produceras i stora mängder i bakterier. Därtill lyckades de konstruera en mycket effektiv och naturhärmande spinningsanordning, med den naturliga spindelstrådskörteln som förebild.

Därmed går det att tillverka kilometerlånga artificiella spindeltrådar och då kan produktionen bli industriellt intressant.

”Detta är det första lyckade försöket att spinna spindeltråd i en process som efterliknar den som spindeln använder sig av. Med vår nya kunskap tror vi att det i framtiden kommer att bli möjligt att tillverka konstgjord spindeltråd i industriell skala för användning som exempelvis biomaterial eller för tillverkning av avancerade textilier”, säger Anna Rising, forskningsledare vid SLU och KI, i ett pressmeddelande.

Forskarresultaten publiceras i tidskriften Nature Chemical Biology.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.