Studien har genomförts av Roger Hart från University of Western Australia. Den omfattar 3 500 kvinnor och presenterades under dagen på den pågående fertilitetskonferensen i Stockholm.
Resultaten visar att kvinnor som är drabbade av tandköttsjukdomar behövde i genomsnitt sju månader för att bli gravida. Kvinnor med god munhygien däremot behövde bara fem månader.
Enligt Hart har kvinnor med tandköttssjukdomar lika svårt att bli gravida som kvinnor som lider av fetma.
Orsaken tros vara att infektioner i tandköttet kan leda till att ett antal av kroppens funktioner skadas.
Tandköttssjukdomar påverkar graviditet
Tandköttsjukdomar har redan tidigare kunnat kopplas samman med hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes, missfall och dålig spermakvalitet hos män.
-Det här är den första studien där man undersökt om tandköttssjukdomar kan påverka kvinnors möjligheter att bli gravida, säger Roger Hart till BBC News.
Han påpekade att kvinnor som försöker bli gravida bör boka in ett tandläkarbesök på samma sätt som de bör sluta röka, hålla en hälsosam vikt och äta kostillskottet folsyra.
Intressanta rön
-Rönen är intressanta, då de tydliggör sambandet mellan god munhälsa och ett gott allmänhälsotillstånd, säger Gunilla Klingberg, ordförande för Sveriges tandläkarförbund.
-I tidigare forskarstudier har man kunnat se ett samband mellan gravida kvinnor, som är drabbade av tandlossning, och för tidigt födda barn.
Hon tycker dock att det är för tidigt att dra några slutsatser av studien.
-Man vet ännu inget om bakomliggande sociala orsaker och inget om urvalsgruppen, men vi kommer att följa upp resultaten efter att studien har granskats.
-Men det är intressant att Hart säger att tandlossningssjukdomar har samma betydelse som fetma i sammanhanget, säger Gunilla Klingberg.
Preventivt arbete pågår redan
Gunilla Klingberg säger att man inom tandläkarkåren redan är väl medveten om att det finns ett samband mellan dålig munhälsa och exempelvis diabetes typ-2.
-Tandvården har utvecklats mycket och man ägnar sig redan åt ett omfattande förebyggande patientarbete, säger Gunilla Klingberg.
Anna Grönberg
anna.gronberg@svt.se