Allt fler larmar om vad ungdomar möts av i videochatten i appen OmeTV. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Användare larmar om grovt sexuellt innehåll

Publicerad

Oron krig appen Ome TV, som just nu trendar bland barn och unga, växer hos föräldrarna. Allt fler larmar nu om vad ungdomarna möts av i videochatten.

Ome TV är en app där du som användare slumpas mot en annan användares videochatt. Det går även att chatta på det klassiska viset, alltså med enbart text. Användaren kan välja att vara helt anonym och startprocessen går fort. Ladda ner appen, ange ålder, land och kön – sedan är det klart. För föräldrar kan detta vara en mardröm.

Grovt sexuellt innehåll

Enligt användarvillkoren måste användaren vara minst 17 år för att chatta och inga nakenheter får äga rum. För en naiv förälder låter detta tryggt, men verkligheten ser annorlunda ut. Många användare uppger att de möts grovt sexuellt innehåll och en del larmar för en stor risk för grooming.

Dålig kontroll

Med målsmans tillstånd får barn använda appen, men det finns egentligen inget sätt som tillverkarna kontrollerar huruvida en vårdnadshavare faktiskt har gett sitt tillstånd eller inte.

Utvecklarna kan tjäna pengar på att stänga av användare från chatten till exempel om de filmar skärmar, för att förhindra upphovsrättsbrott. Då har användaren ett val: Antingen vänta ut de antal timmar som anges, eller betala en avgift på 11 dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.