Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyddslager skulle räcka en månad – tog slut efter fyra dagar

Användningen av skyddsvisir ökade med 13.000 procent i Stockholm under våren

Uppdaterad
Publicerad
De mest coronadrabbade regionerna vill se en tydligare nationell samordning för inköp och lagerhållning av skyddsmateriel. Behoven kan komma snabbt, i Stockholm ökade användningen av skyddsutrustning med flera tusen procent.

Under våren blev det snabbt akut brist på skyddsutrustning i det hårt virusdrabbade Stockholm. Lagret som skulle räcka i en månad tog slut på fyra dagar.

– Med facit i hand borde Sverige som land varit bättre förberett. Det borde funnits nationella lager av skyddsutrustning som direkt kunde fördelas ut till regionerna. På samma sätt borde vi i Region Stockholm haft betydligt större lager, säger Stockholms finansregionråd Iréne Svenonius (M).

Lavinartad ökning

Nya siffror som Region Stockholm tagit fram visar hur mycket användningen av skyddsutrustning ökat under våren. Till exemplen ökade förbrukningen av visir med mer än 13 000 procent och både andningsskydd och förkläden med lång arm med mer än 2 600 procent.

Enligt Svenonius har Region Stockholm jobbat hårt under våren för att skaffa tillräckligt med skyddsutrustning. Hon garanterar nu att lagret räcker om Sverige drabbas av en ny smittvåg i höst.

”Måste skapa nationell samordning”

Men för många av Sveriges kommuner och regioner, som har ansvaret för skyddsutrustningen inom äldreomsorgen respektive sjukvården, har det varit svårt att hantera behoven under pandemin. Från mitten av mars har därför Socialstyrelsen uppdraget att säkra tillgången av skyddsutrustning nationellt och stödja med akuta insatser. Men enligt Svenonius har Socialstyrelsens uppdrag inte räckt till. I framtiden behövs därför ännu tydligare nationell st”Måste skapa nationell samordning”yrning och samarbete.

– Vi måste samarbeta som ett land. Jag skulle gärna se att de 21 regionerna och nationell nivå kunde hitta lösningar för beredskapslager långsiktigt, säger Svenonius.

Även i den hårt drabbade Västra Götalandsregionen vill regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) se en tydligare nationell hantering av skyddsutrustning bestående av både tydlig central planering och ansvarsfördelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer