Delar av skydden som nu väntar på att skickas ut. Foto: 3Dverkstan

Vill skänka tusen skyddsmasker – skulle bryta mot regelverket

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet tillverkas nu skyddsvisir för vård- och omsorgspersonal med hjälp av 3D-skrivare. Efterfrågan är mycket stor, men Arbetsmiljöverket konstaterar att användningen skulle bryta mot regelverket. Hos ett företag i Stockholm ligger tusen masker som man inte vågar skicka ut.

– Jag har pratat med sjukhus som vill ha dessa visir nu, säger Patrik Rosén på företaget 3DVerkstan i Stockholm.

Där har man nu tusen färdiga visir, som printats efter ritningar som de senaste dagarna spridits bland annat via Facebookgruppen Sjukvårdshjälpen.

Företag, privatpersoner och universitet deltar i tillverkningen, och avsikten är att tillhandahålla dem gratis till vård- och omsorgspersonal.

Men Arbetsmiljöverket konstaterar att en användning inte skulle vara lagenlig, något journalisten Emanuel Karlsten var först att berätta om.

Kan inte göra undantag

Maskerna saknar en så kallad CE-märkning och kan heller inte gå in under det undantag som EU-kommissionen beslutade i förra veckan och som bland annat gjorde det möjligt att använda den tidigare stoppade Skyddsmask 90.

– Undantaget kräver att utrustningen har bedömts och tillhandahållits av en behörig svensk myndighet, säger Torben Vincentsen, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

En behörig svensk myndighet skulle i detta fall kunna vara Socialstyrelsen, men det räcker inte att en region eller kommun själv bedömer produkten som tillräckligt bra.

– Man får inte sätta produkter på marknaden som inte är godkända även om de är gratis. Både arbetsgivare och tillverkare kan hållas ansvariga.

Arbetsmiljöverket framhåller att regelverket är till för att skydda personalen. Myndigheten utreder frågan vidare, men hos 3DVerkstan vågar man tills vidare inte skicka ut de tusen skydden.

– Vi vill inte skicka ut något som inte är godkänt. Det känns inte bra om byråkratin skulle hamna i vägen. Det borde gå att fixa, säger Patrik Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.