• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Försvaret betecknar den som en av världens bästa skyddsmasker. Men fram till nu har det krävts separata dispenser för räddningstjänst och ambulanspersonal för att använda Skyddsmask 90. Foto: SVT

Myndigheten svänger om stoppad skyddsmask

Uppdaterad
Publicerad
Arbetsmiljöverket öppnar nu möjligheten för vård och räddningstjänst att använda den stoppade Skyddsmask 90 utan att behöva ansöka om dispens. Samtidigt kommer Försvarsmakten att starta en nyproduktion av masken – som därmed kommer att få den CE-märkning den i dag saknar.

Härom dagen beslutade EU-kommissionen att lätta på regelverket för skyddsmaterial mot coronaviruset. En av konsekvenserna är att Arbetsmiljöverket nu kunnat ändra regelverket för den omdiskuterade Skyddsmask 90.

Skyddsmasken finns i hundratusentals runtom i landet men sedan 2018 får den bara användas av Försvarsmakten och polisen, eftersom den inte har någon CE-märkning. Den gångna veckan har över 50 räddningstjänster och ambulansverksamheter ansökt om dispenser för att använda masken mot coronaviruset, och många har också beviljats.. MSB har begärt att Arbetsmiljöverket ska ge en generell dispens men budskapet har fram till nu varit att alla aktörer måste göra separata ansökningar.

Fram till nu alltså. Efter ett nytt beslut från EU-kommissionen ger nu Arbetsmiljöverket ett nytt besked.

– I dag har jag fattat beslut om en tillfällig föreskrift som ska ge bland annat hälso- och sjukvården möjlighet att använda personlig skyddsutrustning som inte är CE-märkt, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem till SVT.

Den tillfälliga föreskriften kommer att göra det möjligt för till exempel vårdpersonal och räddningstjänst att använda Skyddsmask 90 utan särskild dispens året ut. (Se faktaruta.)

Kommer nya Skyddsmask 90

Samtidigt står det nu klart att det kommer att startas en nyproduktion av Skyddsmask 90. Det framgår av ett brev som FMV skickat till Arbetsmiljöverket och som SVT tagit del av.

”FMV anser fortfarande att Skyddsmask 90 är en av världens bästa skyddsmasker och dess prestanda och livscykelkostnad är så fördelaktig att FM avser att återanskaffa skyddsmask 90 under 2020. Detta upphandlingsarbete förbereds just nu” heter det.

En nytillverkning kommer också att göra det möjligt för Skyddsmask 90 att få en så kallad CE-märkning.

Dessa får använda Skyddsmask 90

Visa

Följande verksamheter från och med nu använda Skyddsmask 90 om man saknar CE-märkta skyddsmasker:

1. ambulans- och räddningstjänst,

2. Försvarsmakten, Polismyndigheten och andra som ska upprätthålla allmän ordning samt

3. hälso- och sjukvården.

Källa: Arbetsmiljöverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet