– Hade jag vetat det jag vet nu så hade vi inte hakat på polisens upphandling. Då hade vi gjort detta i egen regi, det hade gått fortare. Jag blir jättebesviken, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Storgöteborg.

SVT avslöjar: Polisen har stoppat upphandling av ny skyddsmask

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många räddningstjänster måste söka dispens för att kunna använda den stoppade Skyddsmask 90 mot coronaviruset, så har en stor upphandling av nya andningsmasker stoppats av polisen. Beskedet kommer som en överraskning för en av de räddningstjänster som valt att haka på upphandlingen.

En rad räddningstjänster har nyligen bett Arbetsmiljöverket om dispens för att få kunna använda den äldre Skyddsmask 90 mot coronaviruset. Några av dessa uppger i sina ansökningar att de deltar i polisens stora upphandling, men att den fördröjts av ett överklagande, och att det därför uppstått ett akut behov av dispenser för den äldre masken på grund av coronakrisen.

Affären omfattar enligt polisens bedömning cirka 55 000 andningsskydd samt filter och annan kringutrustning. Totalt bedöms den värd hundratals miljoner.

De masker som upphandlas kommer att kunna beställas av både polisen själv och av många räddningstjänster. Totalt har 125 myndigheter valt att haka på upphandlingen. Enligt upphandlingsdokumentationen ingår bland annat Säpo, Ekobrottsmyndigheten och MSB bland dessa.

Den 15 januari meddelade polisen vilket bolag som vunnit. Bara en leverantör var kvar efter att tre konkurrenter fallit bort.

Resultatet överklagades av ett av de tre förlorarbolagen, Armatech, som hävdade att man uppfyllde alla krav och dessutom låg 60 miljoner lägre i pris än vinnaren, Preventor.

Tre veckor senare valde polisen att avbryta hela upphandlingen med motivet att det råder ”bristande konkurrens”.

Sent och ovanligt

Beslutet är mycket ovanligt. En myndighet har en möjlighet, men inte skyldighet, att avbryta en upphandling med hänvisning till bristande konkurrens. I detta fall har upphandlingen dessutom stoppats i ett extremt sent skede – efter att man utsett en vinnare.

En av de myndigheter som hakat på upphandlingen är Räddningstjänsten Storgöteborg. När SVT får tag på förbundsdirektör Lars Klevensparr visar det sig att han inte fått någon information om att upphandlingen är avbruten.

– Det är allvarligt ju. Hade jag vetat det jag vet nu så hade vi inte hakat på polisens upphandling. Då hade vi gjort detta i egen regi, det hade gått fortare. Jag blir jättebesviken.

Inte heller MSB känner till att upphandlingen avbrutits. När SVT ber myndigheten om en kommentar blir svaret att: ”Beskedet från polisen är att upphandlingen är överprövad och ligger för beslut hos Förvaltningsrätten. Polisen har inte avbrutit upphandlingen utan avvaktar beslut från Förvaltningsrätten.”

Misstänker prisfråga

Både Preventor och Armatech har nu överklagat stoppet. I en inlaga lyfter Preventor fram att upphandlingen avbröts efter att Armatech framhållit sitt lägre pris. ”Det framstår som en rimlig slutsats att det egentliga skälet är att Polismyndigheten hoppas på bättre priser om upphandlingen görs om”.

SVT har frågat jurister hos polisen varför man avbrutit upphandlingen först efter att man utsett en vinnare. Frågorna hänvisas till den ansvarige inköpschefen Thomas Wedegren som inte vill låta sig intervjuas.

”Prövning pågår i domstol och det vore oerhört olämpligt att under pågående process uttala sig i frågan” skriver han i ett mejl till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer