Foto: TT

Apor i kläm efter Wallströms utspel

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallströms utspel mot Saudiarabien får stora konsekvenser – även för små dvärgsilkesapor. På Skansenakvariet sitter fyra små apor som stoppats från flytt till Riyadh. – De ville inte längre ha några apor på grund av den politiska situationen, säger akvariets chef Jonas Wahlström.

Han skulle egentligen ha förberett resan för fyra dvärgsilkesapor, 100 gram styck till en djurpark i Riyadh. Där var det tänkt att de båda paren skulle få ny hemvist, men en politisk kris kom emellan.

Överenskommelsen som gjordes före utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om landet fick ett abrupt slut i helgen.

Saudiavtalet

Då ringde chefen för den zoologiska trädgården i Riyadh och meddelade Jonas Wahlström att när han lämnat in handlingar till naturvårdsmyndigheterna var det kalla handen till all form av import av apa, oavsett storlek.

”Monkey business”

– Myndigheterna hade tidigare sagt: ”vad trevligt med svenska apor”, men nu meddelas att det inte skulle få komma vare sig svenska affärsmän eller apor till landet. Chefen på zoo hade blivit lite snopen. Han trodde inte ”political business” skulle bli ”monkey business”, säger Jonas Wahlström.

Aporna blir nu kvar tills vidare i Sverige.

– Det är ju lite komiskt. Jag får väl helt enkelt hålla koll för när de utformar visum för svenska affärsmän igen. Då kanske de ger ut visum till apor också, säger Jonas Wahlström.

Fakta: Dvärgsilkesapa

Dvärgsilkesapan är världens minsta apa och väger cirka 100 gram och är cirka 12-15 centimeter lång. Vid födsel väger de inte mer än cirka 15 gram.

Till färgen är den grågul och har svart och brun svans.

Arten finns kring Amazonfloden i Sydamerika, bland annat i Brasilien, Colombia samt Ecuador.

På Skansenakvariet har över 400 dvärgsilkesapor fötts och kunnat skickas iväg till olika zoologiska trädgårdar runtom i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet