Mannen fick föras till sjukhus efter att ha fått fel medicin. Foto: SCANPIX

Apotek gav fel medicin – kund fick föras till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid den 13 juli gick en man in på Medstop Apotek Orminge i Angered. En stund senare gick han ut med en medicinpåse – det var bara det att påsen innehöll en helt annan persons medicin.

Mannen skulle ha dosförpackad medicin mot högt blodtryck och diabetes bland annat. I stället fick han med sig antipsykotika och sömnmedel.

– Det här är jättetråkigt. Vi har väldigt bra skriftliga rutiner, men i det här fallet fick han medicin som tillhörde en annan person med ett liknande namn, säger Susanne Enberg som var tillfälligt ansvarig för apoteket i somras.

SVT granskar apoteken

Fick föras till sjukhus

Mannen själv märkte inte att han fått fel medicin med sig utan tog pillren i två dagar. Sedan blev han så sjuk att han fick hämtas med ambulans och läggas in på sjukhus.

Apoteket har själv anmält fallet till både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.

”Det här är allvarligt”

– Det här är allvarligt. Vi kommer nu att ställa frågor till apoteket om deras rutiner, säger Mariann Rinse, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket.

Apoteket har efter det här märkt de båda kundernas lådor med texten ”OBS Förväxlingsrisk”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet