V vill ha fler statliga apotek

Uppdaterad
Publicerad

Fler statliga apotek och ett större statligt ansvar för alla apotek – så vill Vänsterpartiet råda bot på de problem som man menar att avregleringen fört med sig.

Kunderna är inte lika nöjda med apotekens service som tidigare, trots att vi fått hundratals nya apotek sen avregleringen 2010 . Det visar både regeringens apoteksutredning och SVT:s granskning av apoteken.

Många kunder har till exempel svårt att få tag i sin medicin eftersom apoteken har för små lager.

V vill göra tvärtom

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ser stora brister med dagens apotekssystem.

– Det här var ett väldigt ogenomtänkt förslag som mer tänker på att företag ska få sälja medicin, än på att människor ska ha rätt till läkemedel. Vi gör tvärtom, säger Jonas Sjöstedt.

Det är kunden som står i centrum i vänsterns apoteksmodell. Det ska finnas apotek eller apoteksombud över hela landet, även i glesbygd – och ingen ska behöva vänta mer än 24 timmar på sin receptbelagda medicin. Har apoteket inte medicinen, ska den budas hem till kunden, som också ska ha rätt till rådgivning.

En helhetslösning

Ett nationellt register över vilka apotek som har vilka läkemedel, ska också upprättas för att underlätta för kunden. Regeringens apoteksutredare föreslog ungefär samma åtgärder i höstas, men Vänsterpartiet vill gå ett steg längre och serverar en helhetslösning som ska ge bättre service, enligt Jonas Sjöstedt (v).

– Vi garanterar att alla i hela landet ska få tillgång till apotek och eftersom vi vill att staten ska förhandla om inköpspriser för alla läkemedel, så kommer medicinerna att bli billigare. Vi vill också att det statliga Apoteket AB ska få växa och att staten ska ta ett större ansvar för apoteken – men vi föreslår inte ett förstatligande av apoteken idag, det skulle bli för dyrt för skattebetalarna, säger Jonas Sjöstedt.

För att rädda nedläggningshotade apotek i glesbygden, vill Vänsterpartiet att alla apotek ska betala en liten avgift till glesbygdsapoteken. Den idén har partiet hämtat från Norge, där det fungerar väl enligt Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet