Ausonius har suttit fängslad i arton år och tidigare ansökningar om omvandling av livstidsdomen till ett tidsbegränsat straff har avslagits. Men nu kan han vara på väg tillbaka enligt Dagens Nyheter.
Ulf Åsgård, som är den psykiater som ställde gärningsmannaprofil på Lasermannen och som bidrog till att han kunde gripas 1992, berättar att det finns flera exempel på seriemördare som återanpassats till samhället.
Det finns ingen anledning att tro att Ausonius ska återfalla i våldsbrottslighet bara för att han har så grova brott i sitt register.
Det går att återanpassas men det finns stora problem förknippade med att återkomma i samhället efter att ha hållits isolerad under en mycket lång tid.
-När samhället håller sig med långa fängelsestraff får man räkna med att det tar väldigt lång tid att återanpassa dem till samhället, säger Åsgård.
-Ju längre tid man hålls borta, desto längre tid tar det att komma tillbaka. Mycket hinner ändras under tiden man är borta och det kräver att man bryter isoleringen gradvis får känna på hur det är att leva utanför murarna.
Magnus Rönnlid
Det här är Lasermannen
Lasermannen eller John Ausonius (tidigare Wolfgang Zaugg och senare även John Stannerman) föddes 1953 av föräldrar som invandrat från Tyskland respektive Schweiz.
Han var en studiebegåvning men blev mobbad för sitt mörka utseende. Ausonius hamnade redan i unga år i brottsregistret för misshandel och förskingring.
Han hade en kort karriär som optionshandlare men blev efter en tid utan inkomst. För att finansiera spelberoende och ett utsvävande liv började han råna banker.
Beväpnad med gevär med lasersikte (därav tillnamnet Lasermannen) sköt han under hösten och vintern 1991-1992 elva personer med mörk hud- eller hårfärg, i ett fall med dödlig utgång.