Under hösten upptäcktes flera missar som Arbetsförmedlingen gjort kring personuppgifter. Bland annat hade tusentals brev skickats ut till adresser som kunde vara felaktiga. Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsförmedlingen kan ha röjt skyddade uppgifter – igen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas upptäcktes stora brister i Arbetsförmedlingens adressregister.

Bland annat röjdes information om personer med skyddade personuppgifter, och man fick tillfälligt sätta in omfattande manuella kontroller.

Nu har kontrollerna fått återinföras – efter att nya fel hittats.

– Det är superolyckligt, säger Gabor Sebastiani, digital risk officer på Arbetsförmedlingen till SVT.

I höstas upptäcktes flera felaktigheter i Arbetsförmedlingens adressregister. Bland annat hade personer vars födelseland skulle vara ”Ukraina” fått landet ”UK” – alltså Storbritannien. Lägenhetsnummer hade fallit bort och gatunamn registrerats dubbelt.

En intern granskning visade också att så kallade sekretessmarkeringar fallit bort. En person med skyddade uppgifter hade i strid med rutinerna fått brev med en inbjudan till en jobbmässa, och två skyddade personnummer hade gjorts synliga för externa aktörer.

Tusentals brev hade också skickats ut till adresser som kunde vara felaktiga.

Kan missa fusk

Förutom att personer med skyddade uppgifter riskerade röjas, så fanns också en risk att man missat fusk där personer som lämnat landet fortsatte ta ut A-kassa – och även att personer som gjort rätt fick sanktioner eftersom deras myndighetspost hamnat fel.

Arbetsförmedlingen införde en ny rutin med manuella kontroller medan felet lokaliserades och åtgärdades.

Extrakontrollerna avslutades vid årsskiftet men har nu alltså fått återupptas, efter att stickprov hittat flera nya fel – som denna gång kan kopplas till Arbetsförmedlingens egna system. Man har upptäckt ett tiotal incidenter, varav minst en missad sekretessflaggning.

”En tillfällig lösning finns, men det finns risk för att vi röjt skyddade personuppgifter för ett fåtal arbetssökande” heter det i en artikel på myndighetetens intranät, där det också framgår att Arbetsförmedlingens it-avdelning nu arbetar med att hitta orsaken till felet.

Skäl till självkritik

Gabor Sebastiani uppger att man ännu inte sett någon ökning av returpost eller klagomål, det vill säga att personer hört av sig för att de ansett sig fått felaktiga sanktioner, men ser ändå skäl till självkritik.

– Den största besvikelsen är att det tar otroligt långt tid.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) skriver i en kommentar att han ”ser allvarligt på att personuppgifter röjs och att det är svårare att upptäcka fusk när system inte fungerar som det är tänkt” och att regeringen nu ”gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att stärka sitt arbete med att skydda skyddade personuppgifter.”

SVT har under de gångna åren granskat olika it-haverier hos Arbetsförmedlingen, som också i flera fall brutit mot lagen (se video).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.