Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser en risk för ökad arbetslöshet”, säger Johan Pehrson (L), samtidigt som Arbetsförmedlingen kommer tvingas spara pengar. Foto: Jessica Gow/TT & Johan Nilsson/TT

Arbetsförmedlingen behöver spara 100 miljoner i år

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen behöver spara 100 miljoner kronor i år. Anledningen är att myndigheten förväntar sig ett minskat förvaltningsanslag nästa år.

– Vi behöver spara för att skapa förutsättningar för en mjukare övergång till nästa års lägre anslag, säger Hans G Larsson, presschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har i dag gått ut till sina medarbetare och berättat att de måste spara 100 miljoner kronor i år. Till SVT Nyheter säger Arbetsförmedlingen att det beror på regeringens nuvarande budgetförslag som innebär ett minskat förvaltningsanslag på 400 miljoner kronor nästa år. Även tillfälliga EU-medel på runt 300 miljoner kronor som försvinner nästa år tas med i beräkningarna.

Besparingen, som TV4 Nyheterna var först med att rapportera om, kommer främst få konsekvenser på personalsidan, säger Arbetsförmedlingens presschef, Hans G Larsson:

– Det blir färre medarbetare på det sättet att vi inte återbesätter tjänster, visstidsanställda kan kanske inte fortsätta och vi avslutar samarbeten med konsulter tidigare än planerat.

Hoppas att det inte ska påverka arbetslösa

Hans G Larsson säger att målet är att besparingen inte ska påverka arbetssökande och arbetslösa, men i ett internt dokument som gått ut till myndighetens anställda säger generaldirektör Maria Mindhammar att besparingen ”kommer påverka myndighetens resultat och vad vi lyckas uppnå”.

– Regeringen har högt ställda förväntningar på vad vi ska åstadkomma och som jag sagt vid upprepade tillfällen behöver vi personal för att kunna fullfölja våra uppgifter nu och framöver, säger Maria Mindhammar i dokumentet som SVT Nyheter tagit del av.

Förväntad ökad arbetslöshet

Eftersom arbetslösheten förväntas öka säger Hans G Larsson att det är möjligt att Arbetsförmedlingen kommer få andra besked från regeringen i höst.

– Men vi kan inte sitta och vänta på att det eventuellt kommer mer pengar utan vi måste agera i dag, säger han.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) säger att regeringen noga följer utvecklingen på arbetsmarknaden och att man är beredd att skjuta till mer pengar om det behövs.

– Men i nuläget bedömer vi att Arbetsförmedlingen kan effektiviseras och utvecklas, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.