En ensam gäst i lunchrestaurangen. Efterfrågan på arbetskraft har stannat upp nästan helt i vissa branscher som hotell- och restaurang Foto: Claudio Bresciani, Henrik Montgomery/TT

Arbetslösheten ökar till 8 procent

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten ökar i snabb takt och är nu 8,0 procent. Däremot har antalet personer som varslas om uppsägning dämpats under den senaste veckan, uppger Arbetsförmedlingen.

På måndagen presenterade Arbetsförmedlingen den senaste statistiken. 

Nästan 100 000 fler är i dag arbetslösa jämfört med 1 mars.

Coronapandemin

– Om det fortsätter i den här takten är vår bedömning att vi når en topp på 10 procent i sommar, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén, enligt TT.

Varsel dämpas något

Totalt har 60 134 personer blivit varslade om uppsägning sedan den 1 mars. Under den senaste veckan (13 till 19 april) varslades 4 001 personer om uppsägning.

Arbetslösheten är 8,0 procent, enligt Arbetsförmedlingen.

”Effekterna av inbromsningen på arbetsmarknaden är tydlig med ett stort antal personer som blir uppsagda och arbetslösa” kommenterar Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

”Det är en påtaglig dämpning i antalet varsel vilket kan bero på att Tillväxtverket börjat bevilja stöd för korttidsarbete.”

Ingen efterfrågan

Efterfrågan på arbetskraft har stannat upp nästan helt i vissa branscher som hotell och restaurang. Samtidigt är behovet stort inom vård och omsorg och inom gröna näringar som skogsarbetare och bärplockare, uppger Arbetsförmedlingen.

I slutet av mars sa analyschef Annika Sundén att situationen i mars 2020 överträffar varseltopparna under krisåren 1992 och 2008.

Normalt varslas cirka 3 000 personer varje månad, enligt tidigare uppgifter från Arbetsförmedlingen.

Fakta antal arbetslösa

Mellan den 13 och 19 april har 13 190 personer skrivit in sig som arbetslösa vilket är 8 189 fler än samma vecka 2019 då det var 5 001.

Det innebär att det under förra veckan fanns 409 257 inskrivna arbetslösa.

Sedan 1 mars har 95 445 personer skrivit in sig som arbetslösa.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet