Anställda upplever att en hel del av kritiken mot Arbetsförmedlingen är orättvis, uppger ST-facket. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingens anställda oroliga för vad som ska hända med jobben efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på Arbetsförmedlingen upplever att de har blivit en slagpåse i valrörelsen. Alliansen hotar med att lägga ned myndigheten och nu är de oroliga för vad som ska hända med jobben efter valet.

– Finns det nedläggningsdiskussioner så finns det ju en oro, säger Åsa Johansson på fackförbundet ST.

I våras lovade Alliansen att lägga ned Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form om den vinner valet. Samtidigt vill den nuvarande rödgröna regeringen se över myndighetens uppdrag. Beskeden gör att de anställda känner oro inför framtiden.

– Man upplever att en stor del av den kritik som riktas mot Arbetsförmedlingen är ganska orättvis, våra medlemmar gör ju ett jättejobb. Det finns en känsla av att förmedlingen är en slagpåse i valrörelsen, säger Åsa Johansson, vice ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Val 2018 – #dinröst

Facket organiserar närmare 7 000 medlemmar på myndigheten. Nu finns det farhågor för vad som ska hända med jobben efter valet.

– Självklart finns det en oro, även om vi inte upplever det som en alarmerande oro. Men debatten bidrar ju inte till arbetsro. Finns det nedläggningsdiskussioner så finns det ju en oro, oavsett var man jobbar.

Höll möte med skyddsombuden

För drygt en vecka sedan hade ett av huvudskyddsombuden Mattias Gustafsson ett möte med de regionala skyddsombuden, då den här oron diskuterades. Men frågan har varit på agendan ända sedan i våras, då Alliansens utspel kom.

– En punkt som togs upp på mötet var att vi nog behöver ha någon typ av beredskap för att folk kommer att behöva prata om det här, så att den psykosociala arbetsmiljön kan vara så bra som möjligt i ett sådant här läge, säger han.

Något stort kommer att hända

Även om han är nöjd med hur Arbetsförmedlingens ledning hanterar den pressade situationen, med information till de anställda, så upplever han det som att stämningen bland medarbetarna är väldigt fundersam – de tror att något stort kommer att hända efter valet.

– Antingen händer något radikalt som att Arbetsförmedlingen läggs ned eller så kommer en stor omorganisation. Medarbetare som jobbat här länge har aldrig upplevt situationen som det är nu. Självklart finns det en oro för ”vad kommer det att bli av mig”.

I en skriftlig kommentar säger Lena Hadad, HR-chef på Arbetsförmedlingen:

– Vi förstår att det finns en oro när det cirkulerar den här typen av förslag, trots detta gör våra medarbetare fantastiska insatser varje dag och vi ser att våra resultat har förbättrats.

Vilka partier som tycker som du? Gör Valkompassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet