I maj stoppade Arbetsförmedlingen sin nya jobbtjänst Jobskills med anledning av att känslig personlig information kunde hamna hos fel händer. Nu har tjänsten återlanserats med nya integritets- och säkerhetsförbättringar. Foto: TT

Arbetsförmedlingen återlanserar jobbtjänst för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

I maj kunde SVT Nyheter avslöja att Arbetsförmedlingen stoppar sin nya satsning Jobskills. Tjänsten, som ska hjälpa asylsökande till jobb, stoppades då det fanns osäkerheter kring hur känslig information kunde användas. Nu har Jobskills återlanserats med nya säkerhetsåtgärder.

I granskningen framgick det att Arbetsförmedlingen (AF) tvärstoppat sin egen användning av Jobskills, då man inte kunde slå fast att arbetaförmedlarnas användning av informationen i Jobskills var laglig.

Då asylsökande även kunde lockas att skriva in känslig information utan att förstå hur den kunde hamna i fel händer, var man även tvungen att komplettera informationen till användarna.

Säkerhet och sökfunktion bättre

Den nya versionen som lanserades den 3 juli innehåller en förbättrad sökfunktion för arbetsgivare och har ett stärkt skydd för användarnas integritet, skriver Arbetsförmedlingen på sin hemsida.

– Vi har sparat mindre personuppgifter om de arbetssökande, som gör det omöjligt att identifiera dem. På detta sätt har vi kunnat göra nödvändiga säkerhetsförbättringar, säger Erik Sandström, Direktör Arbetsförmedlingen Direkt till SVT Nyheter.

Erik Sandström poängterar att Jobskills kommer fortsätta att utvecklas under resten av året.

– Vi försöker hålla en dialog med våra kunder för att förbättra våra tjänster. Framförallt gäller det asylsökande och arbetsgivare, säger Sandström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet