Foto: Jessica Gow, TT

SVT avslöjar: Jobskills kan utnyttjas för flyktingspionage

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens webbtjänst där arbetsgivare kan söka information om nyanlända, kan utnyttjas vid flyktingspionage. Efter en intern utredning kommer myndigheten nu att komplettera sin information till de asylsökande. Men man stänger inte tjänsten för arbetsgivare – vilket enligt kritiker skapar stora risker för de asylsökande.

I webbtjänsten Jobskills kan arbetsgivare söka efter arbetskraft bland asylsökande som lagt in information om bland annat utbildning och språkkunskaper.

Både säkerhetsexperter och jurister som jobbar med asylärenden varnar nu för att systemet kan utnyttjas av stater och andra aktörer som bedriver flyktingspionage i Sverige.

– Arbetsgivare kan vara flyktingspioner, säger juristen Fredrik Jörgensen till SVT.

– Man registrerar ett aktiebolag i Sverige och försöker sedan skörda information om sitt eget lands medborgare.

I vissa fall kan bara det faktum att man är asylsökande vara en känslig uppgift, som enligt asyljurister kan leda till att man grips av polis så fort man vänder tillbaka från Sverige.

Säkerhetschef varnade

Och de här farhågorna har också diskuterats internt inom Arbetsförmedlingen visar SVT:s granskning. I oktober skrev myndighetens IT-säkerhetschef en analys som visade på flera datasäkerhetsluckor kring Jobskills.

IT-säkerhetschefen hänvisade till skandalen vid Transportstyrelsen när han i oktober rekommenderade en skriftlig, fördjupad laglighetskontroll av Jobskills. En kontroll som sedan inte gjordes. Foto: SVT

Han framhöll att ”Nyanlända/asylsökande kan vara personer med avancerade hotbilder runt sin person, vittnen i krigstribunaler etc., vilket gör att kraven på tekniskt skydd av deras personuppgifter är mycket höga”.

Analysen ledde enligt vad SVT erfar till att man bland annat införde kryptering av de asylsökandes uppgifter i tjänsten. Men fortfarande är de asylsökandes uppgifter tillgängliga för alla som skapar ett arbetsgivarkonto hos Arbetsförmedlingen – vilket i praktiken kan göras av vem som helst.

”Kanske har bråttom”

Arbetsförmedlingens chefsjurist Anna Middelman meddelade tidigare i dag att myndigheten stoppar de egna medarbetarnas tillgång till Jobskill på grund av oklarheter om ifall hanteringen följer lagen. Man ska även komplettera informationen till de asylsökande så de förstår riskerna med att lämna ut information i Jobskills, men arbetsgivarnas tillgång till informationen kommer inte att stoppas.

– Arbetsförmedlingen kanske har bråttom att skynda på projektet, men man hade kunnat hoppas att de skulle sätta rättssäkerheten för de asylsökande före behovet av att få ut dem på arbetsmarknaden genom det här registret, säger Fredrik Jörgensen.

SVT har sökt både Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) men båda har avböjt att kommentera Jobskills i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.