I maj stoppade Arbetsförmedlingen sin nya jobbtjänst Jobskills med anledning av att känslig information kunde hamna hos fel händer. Nu har tjänsten återlanserats med nya förbättringar. Foto: TT

SVT avslöjar: AF stoppar användning av mångmiljontjänst för asylsökande – kan bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen stoppar sin egen personal från att använda webbtjänsten Jobskills, som ska hjälpa asylsökande till jobb. En intern utredning visar att användningen kan bryta mot lagen. Det finns också risk att känsliga uppgifter om asylsökande kan hamna på avvägar. Redan i höstas beslutades att man skulle utreda Jobskills laglighet, men utredningen blev inte av förrän nu – efter att SVT ställt frågor om ärendet.

Jobskills är ett webbverktyg där asylsökande, redan när de kommer till Sverige, kan beskriva sina kompetenser och erfarenheter. De kan sedan publicera uppgifterna och bli sökbara för arbetsförmedlare och arbetsgivare.

Härom veckan berättade SVT att tjänsten sammanlagt kostat 90 miljoner kronor om man räknar in ett första pilotprojekt. Jobskills är en direkt beställning från regeringen och Arbetsförmedlingen har anställt 100 personer för att få så många asylsökande som möjligt att registrera sina uppgifter. I april var de 14 000.

Kritiserade satsningen Jobskills

SVT kan nu avslöja att Arbetsförmedlingen tvärstoppar sin egen användning av Jobskills.

Två slutsatser

Under den gångna veckan har myndighetens jurister fått snabbutreda tjänstens laglighet efter att SVT ställt frågor om ärendet.

Slutsatserna blir två:

Eftersom man inte kan slå fast att arbetsförmedlarnas egen användning av informationen i Jobskills är laglig, så stoppas de tills vidare från att använda den.

Och eftersom asylsökande kan lockas att skriva in känslig information i Jobskills, utan att förstå hur den kan hamna i fel händer, så måste man komplettera informationen till användarna.

Ifrågasatt i oktober

Och SVT:s granskning visar att Jobskills länge varit internt ifrågasatt, bland annat av myndighetens IT-säkerhetschef. Redan i oktober rekommenderade han i en kritisk analys att man skulle låta jurister analysera lagligheten i tjänsten.

Hans skrivelse har delvis sekretessbelagts av Arbetsförmedlingen, men SVT har tagit del av en omaskad version: ”Projektet har under arbetet haft juridiska avstämningar. I skenet av händelser i omvärlden med bäring på IT-säkerhet och extern sourcing de senast månaderna bör dock en fördjupad laglighetskontroll genomföras för att klargöra att tjänsten är laglig ur ett myndighetsperspektiv. Ett skriftligt utlåtande avseende detta bör begäras från Juridiska avdelningen.”

Enligt ett beslut skulle den ”fördjupade laglighetskontrollen” vara genomförd den 15 november. Men i verkligheten gjordes den aldrig.

Måste utreda

När SVT i slutet av april sökte ansvariga på Arbetsförmedlingen för att få svar på varför, blev svaret att Jobskills-projektet haft löpande kontakt med jurister. Men när SVT frågade myndighetens chefsjurist Anna Middelman om hon ansåg att Jobskills-tjänsten var laglig, så svarade hon att hon inte visste och att frågan måste utredas.

Efter utredningen konstaterar hon nu att alltså Arbetsförmedlingens egen användning av informationen från Jobskills kan bryta mot lagen – närmare bestämt den så kallade registerlagstiftningen.

– Det handlar om integritetsfrågor, att man ska begränsa åtkomsten och säkerställa att bara de som behöver informationen får ta del av den.

”Behöver bli bättre”

Konsekvensen av stoppet blir att Arbetsförmedlingens egen personal nu inte kommer att ha tillgång till den information som asylsökande publicerat i Jobskills.

Anna Middelman säger att det inte var bra att laglighetsprövningen inte gjordes i höstas när frågan kom upp.

– Vi har inte lyssnat tillräckligt på varandra och behöver bli bättre.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons pressekreterare Natalie Sial uppger att departementet inte fått någon information från Arbetsförmedlingen om det inträffade, och hänvisar till myndigheten för kommentarer.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg avböjer att kommentera ärendet, och enligt Arbetsförmedlingens presstjänst har ingen annan ansvarig från ledningen möjlighet att låta sig intervjuas om händelserna i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet