Arbetsförmedlingens pengar räcker inte till vilket orsakar besvikelse för 10 000 hjälpsökande på arbetsförmedlingar runtom i landet. Foto: Marcus Ericsson/Bertil Enevåg Ericson/TT

Arbetsförmedlingens besked till personalen: Det kan bli ännu värre

Uppdaterad
Publicerad

Belastningen på arbetsförmedlingens personal riskerar att öka. Det framgår av ett dokument från Arbetsförmedlingen till regeringen som SVT har tagit del av. Situationen är alarmerande enligt fackförbundet ST.

– Vi kommer absolut att lösa det här, säger Maria Mindhammar, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

Handläggaren Sara Rastbäck sitter på sitt kontor med hundratals ärenden att ta hand om.

Klarar du mer jobb? Känns det överkomligt?

– Nej det gör det inte, svarar hon.

– Man tacklar det på olika sätt. Vissa kollegor ger upp och så växer bergen runtomkring och det kan jag förstå. De som är allra mest empatiska och har valt det här arbetet för att de vill arbeta med att hjälpa människor, det är de som inte klarar av det i längden. När det hela tiden ringen i telefonen ”nu måste jag få hjälp för det här är jätteviktigt”. Tyvärr är det de kollegorna som först blir sjukskrivna.

Det kommer att bli värre

Att arbetsförmedlingen dras med arbetsmiljöproblem sen lång tid tillbaka är ingen nyhet. Mellan 2012 och 2018 har sjukfrånvaron ökat från 4,7 procent till 6,8 procent vilket placerar arbetsförmedlingen i topp när det gäller sjukfrånvaro bland stora myndigheter och så har det varit i flera år.

Det som är en nyhet är att det nu kan det kan komma att bli ännu värre. I en rapport från Arbetsförmedlingen till regeringen som SVT har tagit del står det att myndighetens ekonomiska prioriteringar kan föra med sig en ökad arbetsbelastning på personalen.

– Vi har pratat med personalen och meddelat att såhär är det. Men det är också så att arbetslösheten går ner, vi satsar mer på digitala tjänster som kommer att avlasta och vi har också fler utbildningsplatser hos kommunerna idag så där kommer det att bli en avlastning, säger Maria Mindhammar, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

– Men visst, man måste tänka om och vi följer väldigt noga hur arbetsbelastningen ser ut.

Fackförbundet ST, tidigare statstjänstemannaförbundet, har reagerat skarpt på skrivningen i rapporten.

– Vi har läst att det står så och det tycker vi är alarmerande. Vi har också tagit upp med arbetsgivaren att man måste sätta in åtgärder, säger Fredrik Andersson, avdelningsordförande på ST.

Det ska inte bli droppen

Enligt Maria Mindhammar så ser just nu arbetsförmedlingen över vilka prioriteringar som kan behöva göras för att minska belastningen på personalen. Det kan handla om att de arbetssökande får färre möten och mindre stöttning från handläggarna.

– Vi kommer absolut att lösa det här. Våra medarbetare ska inte känna att det här var droppen utan då kommer vi att åtgärda det. Men hur vi ska göra det, det kan inte jag svara på just nu, säger Maria Mindhammar.

Sara Rastbäck tror att där det brister mest från de arbetssökandes perspektiv är att den personliga kontakten med handläggarna faller mellan stolarna, något hon skulle vilja ha tid att ge men inte klarar av.

– Folk vill ha mer kontakt med en handläggare självklart. Det vill ha ”min handläggare”. ”Är du min handläggare?” frågar de. Det är frustrerade människor som vi jobbar med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.