Arbetskläder inget arbetsgivaransvar

Arbetsgivare är inte skyldiga att bekosta eller tvätta arbetskläderna för hemtjänstens personal. Det har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till i en färsk dom, men facket ger sig inte, rapporterar tidningen Kommunalarbetaren.

– Det här handlar om en kostnad som ska bäras av arbetsgivaren utifrån arbetsmiljöansvaret, säger Ann Georgsson, ombudsman hos fackförbundet Kommunal, till tidningen.

Facket ska nu undersöka möjligheterna att driva ärendet vidare med hänvisning till EU-rätten.

Sedan årsskiftet gäller en ny föreskrift från Socialstyrelsen, som innebär att all personal i äldreomsorg och LSS ska bära arbetskläder på jobbet och att dessa ska tåla tvätt i 60 grader. Men vem som ska betala för kläderna och tvätta dem står varken i den nya föreskriften eller i arbetsmiljölagen och detta har Högsta förvaltningsdomstolen tagit fasta på. Ärendet hamnade där sedan Malmö kommun överklagat en tidigare dom i kammarrätten som gick i motsatt riktning.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer