Arbetsmarknadsministern vill ha nya förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark beklagar att förhandlingarna mellan mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK kraschade i natt, men uppmanar dem att inte ge upp utan att försöka på nytt. Det säger hon på en pressträff.

– Jag ser väldigt gärna att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet igen, säger hon och tillägger:

– Det finns ingenting som hindrar parterna att försöka igen.

Eva Nordmark säger vidare att hon upplever det som om parterna var nära ett avtal och att övriga januaripartier inte heller har något emot att parterna återupptar förhandlingarna.

– Regeringen ser att en förhandlingslösning vore det bästa – det skapar stabilitet och trygghet, säger hon.

Centern och Liberalerna: Las-utredningen ska genomföras

Om parterna misslyckas med att komma överens så innebär det att regeringens omdiskuterade utredning istället kommer att ligga till grund för förutsättningarna på arbetsmarknaden.

Enligt ordföranden för LO, Susanna Gideonsson, är utredningen det främsta skälet till att parterna inte kom överens om arbetsrätten, och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att man är beredd att fälla regeringen om man gör utredningens förslag till lag då man anser att det äventyrar arbetstryggheten.

Samtidigt meddelar både Centerpartiet och Liberalerna att las-utredningen ska genomföras som bestämt, trots kritiken. Men, båda partierna öppnar för att ge parterna mer tid om det skulle innebära en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.