Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritik mot utredningen som slog fast att Mats Löfving varit jävig. Foto: SVT

Arbetsrättsexperten om polisutredningen: ”Misslyckat”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens utredning har misslyckats med att beröra grundläggande arbetsmiljöfrågor i fallet med Mats Löfving och Linda Staaf samt Polismyndigheten i stort, anser arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.

– Man blandar äpplen och päron som inte hör ihop i samma korg. Man får en förvirring, plus att man hänger ut en person på ett sätt som är otroligt anmärkningsvärt, säger Tommy Iseskog.

Upprinnelsen till polisens utredning var att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, anmälts för brott mot tidigare kollegan Linda Staaf, underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen, som han enligt uppgifter ska ha haft en privat relation med.

I utredningen som presenterades på onsdagen framkom att Mats Löfving agerat jävigt i flera situationer rörande Staaf. Senare under onsdag kväll hittades Mats Löfving död i sitt hem.

Borde hanterats internt

Enligt arbetsrättexpert Tommy Iseskog klassas jävsfrågor som ett personalärende och borde därför ha hanterats internt. Utredningen misslyckas dessutom med att svara på väsentliga frågor om arbetsmiljön.

– Det är en blandning av principfrågor och ett personalärende, och man har inte alls berört det grundläggande, nämligen den arbetsmiljö som man har haft i det enskilda fallet och kanske i förövrigt på Polismyndigheten, säger Tommy Iseskog.

Ett grundläggande problem är att utredningen beställdes av fel instans, anser Iseskog.

– Rikspolischefen borde inte ha beställt en utredning som skulle handla om hans agerande, det borde ha gjorts av justitiedepartementet, säger Tommy Iseskog.

Står fast vid slutsatser

Runar Viksten, som står bakom polisens utredning, säger till SVT att han står fast vid sina slutsatser.

– Man kan alltid vara efterklok men utredningen vilar på ett arbete som jag har nedlagt under två månader och vad jag har kommit fram till där. Det är inget jag backar från nu, jag står för vad jag kommit fram till, säger Runar Viksten.

Rikspolischef Anders Thornberg har svarat via polisens presstjänst att han inte kommer ge kommentarer under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.