Både influensa B och influensa A ökar i antal och många har tvingats söka hjälp. Foto: TT

Årets influensavaccin har dålig effekt – många söker vård

Uppdaterad
Publicerad
Årets vaccin mot vanlig säsongsinfluensa har dålig skyddseffekt mot de stammar som dominerar.
Fler smittade har tvingats söka vård jämfört med förra vintern och influensan ökar i hela landet.

Under vecka 6 noterades 1.713 fall av bekräftad influensa inom sjukvården i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten var motsvarande siffra samma vecka förra året 849, men i fjol nåddes en topp i antalet influensafall redan vid nyåret då 1.345 prover visade sig vara positiva efter tester i laboratorium.

– Det är en hög nivå av influensa. Vi är mitt uppe i influensatoppen och det går inte att säga när den går ner igen, säger Annasara Carnaham vid Folkhälsomyndigheten.

Ovanlig epidemi

En anledning till att så många har tvingats söka hjälp efter att ha smittats med influensa kan vara att det vaccin som använts i år ger ett dåligt skydd mot den typ av influensa som dominerar. Varje år försöker Världshälsoorganisationen förutspå vilka varianter som kommer att bli aktuella och i år är vaccinet mer effektivt mot A-varianten, samtidigt som det framför allt är B-varianten som cirkulerar i Sverige.

I till exempel Sjuhäradsbygden i Västra Götaland har ovanligt många som smittats blivit tvungna att uppsöka sjukvård, skriver Borås Tidning.

– Vaccinet har dålig skyddseffekt och det är naturligtvis ett stort problem, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till tidningen.

Ger visst skydd

Annasara Carnaham är inte riktigt lika negativ i sin bedömning av årets vaccin.

– Skyddseffekten är lägre än om det hade matchat rätt influensa B, men de första studierna visar ändå att man har ett skydd mot säsongens influensa B, säger hon.

Både influensa A och B ökar

Visa

Ovanligt nog dominerar i år så kallad influensa B spridningen i Sverige.

Både influensa B och influensa A ökar i antal just nu.

Totalt har 1.713 fall av laboratorieverifierad influensa noterats under vecka 6. Av dessa var 1.282 fall influensa B och 431 influensa A.

Även i övriga Skandinavien dominerar influensa B och en ökande aktivitet ses.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer