Årets längsta natt är över – nu återvänder solen

Publicerad

Klockan 05.19 på söndag morgon inträffade vintersolståndet – den tidpunkt då solen står som lägst på norra halvklotet. Efter en ovanligt solfattig november går landet nu sakta men säkert mot ljusare tider.

Även om dagarna nu blir längre får en del svenskar vänta på att få en skymt av solen – inte förrän den 1 januari går den upp i landets nordligaste delar. I början återkommer solen i långsam takt – mellan julafton och nyårsafton blir dygnet bara några minuter längre – men i andra halvan av januari läggs flera minuters soltid till varje dygn.

Solfattig november

November månad har i år varit ovanligt mörk – ungefär 10 till 30 soltimmar på de flesta håll. Lund, som i genomsnitt har 52 soltimmar i november, fick bara 20. Stockholm, med ett snitt på 54 soltimmar, fick 33. Även avsaknaden av snö på flera håll i landet har bidragit till mörkerkänslan.

I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.