Minipajer av smördeg. Foto: Leif R Jansson/TT

Årets matbluff är smördeg utan smör

Publicerad

Konsumentföreningen Äkta vara har utsett varumärket Pop bakerys smördeg till matbluffen 2020.

Den innehåller inte alls smör, utan vegetabilisk olja. Men Pop bakery är långt ifrån ensam. En snabb granskning av SVT Nyheter visar att de flesta varumärken kallar sin bakdeg på olja för smördeg.

Många konsumenter känner sig lurade när de upptäcker att smördegen de köpt inte innehåller smör. Det visar bluffnomineringarna Äkta vara tagit emot. Smörfria smördegar stod för 21 av 184 nomineringar till årets antipris och Pop bakerys deg fick flest röster.

– Deg som inte innehåller smör borde kallas för något annat, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Tillåtet i Sverige

Genom ett undantag från EU:s regler är det tillåtet att kalla smördeg för smördeg i Sverige, även om den inte innehåller smör. Efter en genomgång bland EU-länderna konstaterade man att vi inte har något annat namn på produkten än smördeg och därför får den kallas det. På engelska däremot kallas den puff pastry (ungefär puffdeg), på franska pâte feuilletée/och på tyska blätterteig (bladdeg).

– På listan över produkter som får ha smör i namnet, till exempel jordnötssmör, är det bara smördegen som man faktiskt förväntar sig ska innehålla riktigt smör. Det här är en tydlig signal att de nuvarande undantaget borde tas bort, säger Björn Bernhardson.

Vanlig ”bluff”

Det är ingen ovanlighet att smördeg inte innehåller smör. Både Coop, Ica, Findus, Lantgården och Eldorado säljer smördeg som är gjord på vegetabiliska oljor.

Fördelarna för producenterna är att vegetabiliska oljor är billigare att köpa in och har längre hållbarhet. De är även veganska och ett alternativ för mjölkallergiker. I många fall är dock palmolja en av fettingredienserna, som trots att den numera oftast är RSPO-märkt (Roundtable on Sustainable Palm Oil) fortfarande bidrar till skövlandet av regnskog, enligt Naturskyddsföreningen.

Och ”Smaken sitter ju i smöret!”, ekar ropen från konsumenterna (som inte är veganer).

Lanserar äkta smördeg

Pop bakery skriver att från och med mitten på mars kommer receptet göras om till att innehålla äkta smör, fritt från margarin, palmolja och tillsatser. Något som har upprört en hel del veganer och allergiker, enligt kommentarerna i social medier.

Äkta vara tror på närproducerade ingredienser och främst handlar om att inte använda vilseledande marknadsföring.

– Vi på äkta vara jobbar för genuin mat så som man känner den, så som man skulle laga den själv. Ingen skulle ju komma på att beställa långväga palmolja till hembaket, säger Björn Bernhardson.

Varumärkenas fettinnehåll i smördeg

Smördeg med vegetabilisk olja:

Pop bakery smördeg:  fetter och oljor från palm och rapsolja

Coop smördeg: vegetabilisk fett och olja (palm- och rapsolja)

Ica smördeg: solrosolja, fullhärdad solrosolja, kokosfett

Findus smördeg (fryst): margarin [rapsolja, palmolja, vatten, salt, emulgeringsmedel (E471), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom]

Lantgården smördeg (fryst): vegetabiliskt margarin (rapsolja och palmfett – delvis härdat)

Eldorado smördeg: palmfett, solrosolja

Smördeg med äkta smör:

Ica äkta smördeg (fryst): smör

Garant smördegsplattor (fryst): smör

Källa: Innehållsförteckningen från respektive produkt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.