Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken påskmat kostar mer i år och vilken ligger på samma pris? Matpriskollens Ulf Mazur reder ut. Foto: TT

Här är påskmaten som blivit dyrare – och den som kostar samma

Uppdaterad
Publicerad

Stigande matpriser och större konkurrens om kunderna – för mataffärerna gäller det nu att vinna kriget om påskhandlarna.

– De kör stenhårt för att få in dig den här veckan, dragkampen har blivit ännu större, säger Ulf Mazur vid jämförelsesajten Matpriskollen.

Grönsaker, ägg och kallrökt lax är produkter som återfinns på påskbordet som är dyrare än vanligt i år. Jämförelsesajten Matpriskollen räknar med mellan 17 och 20 procent dyrare påskvaror i år. Även potatis och skumgodis är dyrare.

– Egentligen har nästan allting stuckit i väg. Både lax- och fiskpriser har stuckit i väg. Det är äggbrist, när jag kollade i butiken i går fanns tre kartonger kvar, säger Ulf Mazur i SVT:s Morgonstudion.

För den som ska handla inför påsken finns dock chans att göra klipp, konkurrensen om kunderna är hård under årets näst största mathandelsvecka.

– Det är spänt i dagligvaruhandeln just nu. Nu slåss de om dig mer än någonsin, säger Ulf Mazur.

Hör om vilka varor som ligger kvar på samma pris i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.