Den vanliga influensan verkar bli mindre allvarlig i år, enligt epidemiolog AnnaSara Carnahan som följer utvecklingen på Folkhälsomyndigheten. Foto: TT/Isabell Höjman, Folkhälsomyndigheten

Årets vanliga influensa mildare än tidigare år

Uppdaterad
Publicerad

Den vanliga säsongsinfluensan ser ut att vara mildare än de senaste vintrarna. – Det verkar inte bli en stor epidemi i år, säger epidemiolog Anna Sara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Hittills under årets influensasäsong (vecka 40 – vecka 10) har 6 660 fall av vanlig influensa registrerats. Under det svåraste influensautbrottet 2017-2018 rapporterades totalt drygt 20 000 insjuknade.

Det kan finnas många skäl till att årets säsongsinfluensa verkar bli mindre allvarlig i år.

– Fler kan ha blivit immuna och även den milda vintern i vissa delar av landet kan spela in. Viruset sprids lättare i torr och kallt väder, säger epidemiolog AnnaSara Carnahan till SVT Nyheter.

Tre olika virus

I år är det tre olika sorters influensavirus som florerar. Dessa förändras och symtomen är likartade. Till skillnad från coronaviruset finns det vaccin mot vanlig säsongsinfluensa.

– Det är svårt för individen att veta skillnaden på sjukdomarna. Man kan få allt från lindriga förkylningssymptom till en klassisk influensa med feber och hosta. Vaccinets skydd mot den vanliga influensan varierar olika säsonger. Man kan bli smittad trots vaccinering men man blir oftast mindre sjuk, säger AnnaSara Carnahan, Folkhälsomyndigheten.

Antivirusläkemedel

Hon betonar att det är viktigt att vården tillhandahåller antivirusmediciner som hindrar viruset att föröka sig i kroppen. Ju tidigare en patient i riskgruppen får antivirusmedicin desto bättre. Dessa läkemedel kan även ges förebyggande vid ett utbrott till exempel på ett äldreboende.

Många med influensasymtom söker inte vård och blir därför inte registrerade i statistiken. Mörkertalen är stora. Det gäller även siffrorna över antal döda av influensa.

65 dödsfall i år

Det värsta utbrottet i Sverige under de senaste fem åren var vintern 2017/18 då drygt 20 000 människor rapporterades insjuknade i vanlig influensa med en topp i februari och mars. Den säsongen dog 1012 människor av sjukdomen, de flesta äldre. Hittills under vintern (vecka 44-03) har 65 personer registrerats som avlidna i den säsongsrelaterade influensan i Sverige.

Artikeln har uppdaterats med siffror från Folkhälsomyndigheten till och med vecka 10 när det gäller registrerade fall av säsongsinfluensa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.