Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läget är ansträngt för vården runt om i landet. Chefsläkaren Johan Bratt ger tips på hur man ska tänka om man funderar på att söka vård de kommande dagarna. Foto: TT/Region Stockholm

Årets värsta dagar i vården – så gör du om du blir sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Trettonhelgen beskrivs som några av de värsta dagarna på året inom vården och många sjukhus befinner sig i stabsläge. Så vad ska man göra om man blir sjuk i helgen, är det någon idé att söka vård? Och i så fall var? Så här säger chefsläkaren Johan Bratt.

På flera håll i landet är sjukhusen hårt tyngda av spridningen av RS, influensa och covid-19. I Region Skåne uppmanar regionledningen personer med lindriga besvär att inte söka vård på akutmottagningar i trettondagshelgen medan man i Västra Götalandsregionen flaggar för att barnakuten i Göteborg är särskilt utsatt, med 280 sökande per dag i stället för cirka 170, skriver Läkartidningen

Operationer kan skjutas upp

Enligt nyhetsbyrån TT är sjukhus i minst fyra regioner i förstärkningsläge, som är steget innan ett katastrofläge. Det innebär bland annat att planerade operationer kan skjutas upp.

– Trycket på vården är hårt i hela landet, konstaterar Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm. 

Att just trettonhelgen brukar få en topp av vårdsökande har flera förklaringar:

– Dels beror det på att många skjuter upp sitt vårdbesök under jul och nyår till trettonhelgen, dels kommer många tillbaka från sin vintersemester nu. Jag tycker man ska tänka två gånger innan man åker till en akutmottagning, risken är att man annars får vänta väldigt länge, säger Johan Bratt.

Fler vårdplatser

Han beskriver läget i Stockholm som ansträngt. När det gäller sjukfrånvaron bland vårdpersonalen ser det dock lite ljusare ut:

– Den personal som varit sjuk är på väg tillbaka nu. Vi har också förstärkt vården i Region Stockholm med 100 extra vårdplatser inför helgen.

För att inte förvärra läget inom vården ytterligare uppmanar Johan Bratt till försiktighet i de delar av landet där det är halt.

– Det är en hel del olyckor med frakturer som följd just nu. Använd broddar, om det är halt där du bor. Undvik också att söka vård för lindriga besvär på akuten, ring 1177 i stället, säger han.

Han uppmanar också den som är sjuk i förkylning och feber att stanna hemma så att man inte sprider smittan vidare.

I klippet berättar Johan Bratt vilka symtom man alltid ska söka hjälp för – och när man ska stanna hemma och avvakta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.