Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att det över hela det politiska fältet så har debatten kantrat över i en rätt smal korridor.” Hör ärkebiskop Martin Modéus i 30 minuter. Foto: SVT/30 minuter

Ärkebiskopen säger nej till förslaget om anmälningsplikt: ”Vi ser så grava problem”

Uppdaterad
Publicerad

Ärkebiskop Martin Modéus är starkt kritisk till Tidöpartiernas förslag om anmälningsplikt för offentliganställda och uppmanar riksdag och regering att slopa det.

– Vi ser att den typen av förslag förstärker skuggsamhället, säger han i SVT:s 30 minuter.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill införa anmälningsplikt, att offentliganställda ska ha en skyldighet att anmäla papperslösa som de kommer i kontakt med i jobbet. 

Men det är något som ärkebiskop Martin Modéus är kritisk till.

Han menar att det kommer leda till att papperslösa håller sina barn hemma från skolan och slutar söka sjukvård, eftersom de är rädda att bli anmälda. Därför uppmanar han riksdag och regering att inte införa anmälningsplikten, som nu är under utredning. 

–  Vi ser så grava problem med detta. Det har att göra med värde, värdighet och människors rätt till hjälp och stöd, säger Martin Modéus. 

Vill se generösare flyktingpolitik 

Tidöpartierna vill strama åt migrationspolitiken och har lagt förslag om att bland annat skärpa villkoren för anhöriginvandring och begränsa möjligheten att få uppehållstillstånd. Socialdemokraterna är inne på samma spår och vill även de se en mer restriktiv migrationspolitisk. 

Enligt ärkebiskop Martin Modéus är det fel väg att gå och han vill istället att migrationspolitiken ska bli generösare. 

– Jag tycker att över hela det politiska fältet så har debatten kantrat över i en rätt smal korridor, där det mest handlar om stängda gränser och hårda tag. Jag tycker vi kan bättre, säger han i SVT:s 30 minuter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.