Foto: SVT

Arlas vd ställs till svars

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällen träffade Arlas vd Henri de Sauvage Nolting mjölkbonden Elin Torstensson i direktsändning i Aktuellt. Stämningen verkade långt ifrån god. – Huvuden måste rulla, säger Elin Torstensson.

Henri de Sauvage Nolting är medveten om att bönderna känner stor frustration över att ha betalat för resor och nöjen utan att själva vara medvetna om det.

– Jag kan bara säga att jag är helt övertygad om att mjölkbönderna är arga, de är precis så arga nu som jag var när jag hittade de här kostnaderna. Jag kan bara säga att vi är helt överens om att de kostnaderna inte är bra.

Oväntat möte med bonde

När reportern i Aktuellt-studion säger att vd:n inte ville träffa en bonde i studion, verkar han inte hålla med. Trots att tanken var att intervjuerna skulle hållas separat bestäms det i direktsändning att Henri de Sauvage Nolting ska möta Arla-bonden Elin Torstensson. Hon är inte mjuk i tonen.

– Jag tycker att det är en stor skam. Det är tjänstemän som leker med våra pengar. Vi går i konkurs, en varje dag. Om inte Uppdrag granskning hade gjort det här och media hade uppmärksammat det här, hade vi då fått veta det här?

Henri de Sauvage Nolting tar upp sina insatser för att spara pengar inom företaget.

– Jag började redan på styrelsemötena 2014 och regionsmötena 2015 att tala om de kostnader som vi kunde bespara som jag hittade, säger han.

Men svaret duger inte för Elin Torstensson.

– För mig handlar det här om att förtroendet för hela Arlas styrelse och ledning, inklusive Henry, det är bortblåst. Jag tycker att det är dags att huvuden börjar rulla.

”10 miljoner är en droppe i havet”

Faktumet att vd:n har besparat företaget 10 miljoner är inte heller tillräckligt för bonden. Hon kallar summan för ”en droppe i havet”. Men Henri de Sauvage Nolting menar att det går att ordna om de anpassar kulturen hos mjölkjätten.

– Det är kulturen som vi måste anpassa. Då måste jag ta ansvar för alla ägare att vi har en kostnadsstruktur. Så arg som du är, och det förtroendet du inte har, samma känslor hade jag när jag tittade på kostnadsutvärderingen och pengarna som vi inte använde på ett riktigt sätt.

När han får frågan om han tänker avgå svarar han att det beslutet inte är upp till honom.

– Alla bönderna tillsammans är mina chefer på Arla och de väljer tillsammans en styrelse som anställer mig eller sparkar mig, säger Henri de Sauvage Nolting.

Många bönder har drabbats

Uppdrag granskning kunde i dag avslöja bland annat att Henri de Sauvage Nolting valde att ta med sin fru på en resa till Paris på de svenska mjölkböndernas bekostnad. Detta under ett av de värsta krisåren för mjölkbönder. Många av dem har tvingats att lägga ned på grund av minskad lönsamhet och sänkta mjölkpriser de senaste åren. Vd:n tjänar en halv miljon kronor per månad.

När Uppdrag granskning återkom till honom för en ny intervju hade han bestämt sig för att be företaget att dra av kostanden på hans lön.

– ­Min första bedömning var att detta var jobbrelaterat, men efter att du ringde mig så förstod jag att folk skulle kunna misstolka detta och det gillar jag inte, så då bestämde jag mig för att betala detta själv, sade Henri de Sauvage Nolting.

Här kan du läsa mer om Uppdrag gransknings avslöjande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.