”Genant att jag aldrig tänkt på det”

Uppdaterad
Publicerad

I 30 år var Arne Weise julvärd i SVT och presenterade bland annat ”Tomtens verkstad”. Han beklagar att han inte tänkte på att vissa scenen kan spegla stereotypa scener av svarta och judar.

Disney anser att de scener med en blond och en svart docka samt en judisk man, som nu klippts bort, kan upplevas som stereotypa och fördomsfulla.

–Ja i så fall förstår jag detta, men då kan man fråga sig varför vi har sänt detta i 20-30 år, säger Arne Weise som i dag beklagar att han inte ”har tänkt så långt”.

Inte av elakhet

Han säger att han genom alla år har sett filmen som en ”vänlig grej” men att han blir skamsen när han hör motiveringen till att scenerna klipps.

–Jag har inte tänkt i de banorna och det är nog någonting som många svenskar har gjort sig skyldiga till – inte av elakhet eller ondska utan för att man varit tanklös.

Samtidigt kan Arne Weise förstå ilskan hos de tittare som reagerat mot Disneys omklippning.

– Jag kommer ihåg upprördheten när man tog bort tjuren Ferdinand, det blev ju ramaskri. Tradition är trygghet och Kalle är en tradition. Jag älskade Kalle och att inleda julafton var ett hedersuppdrag som jag aldrig glömmer, det var en högtidsstund för mig.

Julturne och skärgårdsresa

I år firar han jul med äldsta dotterns familj och på juldagen ska han åka ut i skärgården.

Arne Weise befinner sig just nu på julturné och när SVT Nyheter når honom finns han på ett hotell i Östersund.

– Och här såg jag just på tv Raoul Wallenberg filmen som upprörde mig enormt. Men tänk att det fanns svenskar som vågade riskera sitt liv för att rädda andra. Så visst har vi också haft representanter som vi ska vara stolta över. Och tack och lov har ju människor i Sverige och överallt fått upp ögonen för de orättvisor och de fasor som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer